całka
pyśka: mam obliczyć całkę:
∫ ex/ 1+ex
18 wrz 22:22
sushi_ gg6397228:
ex=t
18 wrz 22:27
Basia:
ex/1 + ex = ex + ex = 2ex
∫(ex/1 + ex)dx = ∫2exdx = 2ex + C
jak napisane, tak rozwiązane
18 wrz 22:31
Eta:
18 wrz 22:31
Basia:
Witaj
Eto 
Te (...........) zapisy doprowadzają mnie już do szewskiej pasji.
18 wrz 22:35
pyśka: a skąd ci się wzięło to 2ee co z dzieleniem i tą 1?
18 wrz 22:41
Basia:
jak napisane tak rozwiązane; a i to nie dotarło
ex/1 + ex = ex + ex
tak jak 5/1+3 = 5+3 ≠ 5/(1+3)
18 wrz 22:45
Basia: zanim zacznie się korzystać z forum trzeba zapoznać się z zapisem
| ex | |
| to ma być a nie jakieś idiotyczne ex/1+ex |
| ex+1 | |
w ostateczności można użyć nawiasów (nie gryzą) i napisać e
x/(1+e
x)
podstawienie t=e
x tak jak napisał
sushi
18 wrz 22:48
Basia:
t = e
x + 1
dt = e
xdx
| | ex | | dt | |
∫ |
| dx = ∫ |
| = ln|t|+C = ln|ex+1|+C = ln(ex+1)+C |
| | ex+1 | | t | |
bo e
x+1>0
18 wrz 23:14