Mam funkcję:
f(x)= x/ x2 +1
policzyłam z tego pierwszą pochodną gdzie mi wyszło:
f'(x)= −x2 +1/ (x2 +1)2
Przyrównałam licznik do zera:
czyli, −x2+1=0
x=1
i na rysunku ma być parabola o gałęziach skierowanych w dół ale jak mam policzyć
monotoniczność i ekstrema?
Liczysz pochodną i przyrównując do 0 sprawdzasz jeden z warunków ... a drugi warunek
? −
Z wykresu odczytujemy znak pochodnej w otoczeniu x = − 1 , a następnie x = 1 :
x < − 1 ⇒ y ' <0
x = − 1 ⇒ y' = 0
x > − 1 ⇒ y' > 0
| x | ||
Funkcja f(x) = | ma w x = −1 minimum lokalne | |
| x2 + 1 |