Zadanie
Kostek:
Uzasadnij, że suma dwóch liczb dwucyfrowych takich, że cyfra dziesiątek i cyfra jedności
pierwszej z nich jest odpowiednią cyfrą jedności i cyfrą dziesiątek drugiej, jest podzielna
przez 11
10a+b+10b+a=11(a+b)
czemu tak zapisujemy ?
19 wrz 22:06
Trivial:
1234 = 1*1000 + 2*100 + 3*10 + 4*1
Ogólnie:
cncn−1...c1c0 = c0*100 + c1*101 + ... + cn−1*10n−1 + cn*10n.
19 wrz 22:08
Nienor: 23=2*10+3
32=3*10+2
,,ab''=a*10+b
,,ba''=b+10+a
19 wrz 22:08
Kostek: ale mógłbym zapisać 10a+9b+10b+9a
19 wrz 22:08
Nienor: hmm...
23=2*10+3*9
19 wrz 22:11
Saizou : np.
98=9*10+8*1
74=7*10+4*1
itd
czyli ogólnie mamy 10a+b, gdzie a,b∊{0,1,2...8,9} i a≠0
19 wrz 22:12
Kostek: Nadal nie rozumiem
19 wrz 22:14
Saizou : to może tak
np. liczba 28
−na miejscu jedności mamy cyfrę 8, a że to jedność to mnożymy razy 1 (8*1)
−na miejscu dziesiątek mamy cyfrę 2, a że to dziesiątka to mnożymy razy 10 (2*10)
i sumujemy dziesiątki i jedności
2*10+8*1=20+8=28
przerzucając to na ogólny zapis
a*10+b*1= 10a+b
19 wrz 22:19
Kostek: Dzięki jesteś genialny
19 wrz 22:21
Saizou : tylko pamiętaj jeszcze o założeniach co do a i b
19 wrz 22:22
Kostek: a mianowicie ?
19 wrz 22:23
Saizou : dla przećwiczenia, jak zapiszesz liczbę 3−cyfrową ?
19 wrz 22:23
Saizou : pomyśl jakie a i b można podstawiać
19 wrz 22:23
Kostek:
100a+90b+c ?
19 wrz 22:24
Kostek:
Całkowite ?
19 wrz 22:24
Trivial: Podpowiedź: z jakiego przedziału są
cyfry?
19 wrz 22:25
Saizou : a czemu +90b
19 wrz 22:25
Kostek: N
19 wrz 22:30
Trivial: Kostek, jakie znasz cyfry (cyfry, a nie liczby)?
19 wrz 22:31
Kostek: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
19 wrz 22:32
Trivial: No właśnie.
19 wrz 22:33
Kostek: Saziou a czemu nie może myć 90b ?
19 wrz 22:39
Saizou : bo ja wstawisz np. b=2
to otrzymasz liczbę 90*2=180 a to już nie jest dziesiątka
19 wrz 22:47
Kostek: to nie wiem ?
19 wrz 22:50
Saizou : pomyśl na przykładach
12=10+2=1*10+2*1
27=20+7=2*10+7*1
36=30+6=3*10+6*1
48=40+8=4*10+8*1
.....
189=100+80+9=1*100+8*10+9*1
256=200+50+6=2*100+5*10+6*1
19 wrz 22:55
Kostek: 100a+10b+c
19 wrz 22:57
Saizou : ok

jeszcze dopisz założenia
19 wrz 22:58
Kostek: jakie założenia że a,b,c ∊ ?
19 wrz 22:59
Saizou : pomyśl jakie liczby możesz wstawić w miejsce a,b,c
19 wrz 23:01
Kostek: dodatnie
19 wrz 23:02
Saizou : dodatnia to np. 0,00000001
19 wrz 23:03
Kostek: C
19 wrz 23:10
Saizou : a=0 może byc ? b=−666666 c=−32
19 wrz 23:12
Kostek: nie
19 wrz 23:13
Saizou : no wiec jakie to będą liczby ?
19 wrz 23:13
Kostek: C+
19 wrz 23:14
Saizou : a=500, b=32 c=80 może być?
19 wrz 23:14
Kostek: nie
19 wrz 23:15
Saizou : więc....
19 wrz 23:15
Saizou : popatrz na te przykłady co podałem i co to są za liczby w miejscach a,b,c
19 wrz 23:16
Trivial: Kostek, w miejsce a,b,c można wstawić
cyfry.
19 wrz 23:18
Kostek: no tak ale jak to zapisać ?
19 wrz 23:19
Saizou : a,b,c∊{0,1,2,...8,9} no i a ≠0
19 wrz 23:19