ile jest liczb ?
Kamil: ile jest liczb podzielnch przez 4 lub 7 w zakresie od 1 do 50 ?
19 wrz 18:37
Piotr:
50/4 = 12,5 czyli 12
50/7 ≈ 7,1 czyli 7
jedna sie powtarza (28) czyli jest ich ?
19 wrz 18:42
bezendu:
a1=4
r=2
an=44
4+(n−1)*2=44
4+2n−2=44
2n=42
n=21
a1=7
r=7
an=49
7+(n−1)*7=49
7+7n−7=49
7n=49
n=7
7+21=28
Jest 28 takich liczby
19 wrz 18:48
Piotr:
mój sposób nieco krótszy

a czemu to a
n = 44 a nie 48 ?
19 wrz 18:50
Bogdan:
Jeśli nie jest narzucona metoda obliczeń, to można po prostu wypisać te liczby:
4, 7, 8, 12, 14, 16, 20, 21, 24, 28, 32, 35, 36, 40, 42, 44, 48, 49.
Takich liczb jest 18
19 wrz 18:51
Piotr:
bezendu tych liczb jest 18
19 wrz 18:56
Kamil: dziekuje, zgadza s ie z moimi oblixczeniami
19 wrz 18:57
bezendu:
a
1=4
r=4
a
n=48
4+(n−1)*4=48
4+4n−4=48
4n=48
n=12
a
1=7
r=7
a
n=49
7+(n−1)*7=49
7+7n−7=49
7n=49
n=7
jest 18 bo 28 jest podzielne przez 4 i 7
19 wrz 19:00
Bogdan:
Można tak:
| | 48 − 4 | |
liczb podzielnych przez 4 jest: |
| + 1 = 12 |
| | 4 | |
| | 49 − 7 | |
liczb podzielnych przez 7 jest: |
| + 1 = 7 |
| | 7 | |
liczb podzielnych przez 4 i 7, czyli przez 28 jest: 1
Liczb podzielnych przez 4 lub przez 7 jest: 12 + 7 − 1 = 18
19 wrz 19:15
Kamil: a = podielne przez 4
b = podxzielne przez 7
[ 504 ] = 12
[ 507 ] = 7
wpisac liczb podszielne przez 4 i 7 , 28 sie powarza wiec 12 + 6 = 18 liczb
19 wrz 19:23
Mila:
Kamil, tu nie ma co filozofować.
1) Trzeba wypisać po kolei i policzyć.
albo
2)Możesz policzyć osobno :
a) ile jest liczb podzielnych przez 4
jest ich 12
b) ile jest podzielnych przez 7
jest ich 7
c) ile jest podzielnych przez 4 i 7, to tylko jedna liczba (28)
Z teorii zbiorów :
|A∪B|=|A|+|B|−|A∩B|
|A∪B|=12+7−1=18
19 wrz 19:39