Sprawdź czy liczba a=U{1}{p{5}-p{3}}-U{1}{p{5}+p{3}} jest pierwiastkiem wielomia
kamczatka: | | 1 | | 1 | |
Sprawdź czy liczba a= |
| − |
| jest pierwiastkiem wielomianu w(x)=x3−3x |
| | √5−√3 | | √5+√3 | |
19 wrz 15:41
ZKS:
I co tam Ci się udało zrobić?
19 wrz 15:48
Nienor: | √5+√3−√5+√3 | | 2√3 | |
| = |
| =√3 |
| 5−3 | | 2 | |
W(
√3)=3
√3−3
√3=0
Jest.
19 wrz 15:49
kamczatka: czemu 5−3 ? a nie 5+3 ?
19 wrz 15:54
ZKS:
(√5 − √3)(√5 + √3) = 5 − 3.
19 wrz 16:03
kamczatka: bo 1 ułamek trzeba oddzielnie wymnożyć i ten drugi oddzielnie ?
19 wrz 16:48