Najkrótsza odległość. Funkcje. Pochodne.
V.Abel: Witam!
Proszę o pomoc (podpowiedź, najlepiej wyjaśnienie

):
| | 1 | |
Dany jest wykres funkcji f(x)= |
| x2 oraz punkt P=(5,1), Znajdź punkt należący do wykresu |
| | 2 | |
funkcji f, który jest najbliżej punktu P.
Bardzo proszę o pomoc
18 wrz 20:35
sushi_ gg6397228:
niech A nalezy do paraboli
A(x; 0,5 x2)
P(5;1)
policz długośc odcinka AP bedzie funkcja od x oraz minimum
18 wrz 20:44
V.Abel: ok, a można spróbować tak(?):
1. policzyć pochodną f(x) jako współczynnik stycznej do paraboli
2. równanie stycznej przekształcić w postać ogólną prostej
3. wstawić pkt 2. oraz P(5,1) do wzoru na odległość punktu od prostej
4. z pkt.3 mam funkcję zależną od x
5. NIE WYCHODZI (dlaczego)?
18 wrz 21:01
Basia:

szukasz minimum tego co jest na zielono
odległość P od paraboli = odległość P od punktu na paraboli
≠
odległość P od stycznej do paraboli w tym punkcie (fioletowe)
18 wrz 21:19
V.Abel: Basia, dlaczego?
Nie mogę uznać, że szukany punkt na paraboli należy do stycznej do paraboli w tym punkcie?
18 wrz 21:22
V.Abel: aha, już wiem

czy jest jeszcze inny sposób niż ten, który podpowiedział sushi
gg63972228 ?
18 wrz 21:29
Mila:

To zadanie z LO, czy studiów?
d=
√(x−5)2+(0,5x2−1)2
d
2=g(x)=(x−5)
2+(0,5x
2−1)
2
(g(x))'=2(x−5)+2*(0,5x
2−1)*x
g'(x)=x
3−10
x
3−10=0
x=
3√10
18 wrz 21:29
PW: "Stycznej do paraboli w tym punkcie" to znaczy w którym (mówisz o pierwszej współrzędnej
jakiego punktu)?
18 wrz 21:30
Basia: nie widzę innego sposobu
18 wrz 21:30
V.Abel: Mila − zadanie z LO (stara ustawa programowa)

PW − chodzi mi o to, czy nie da się zrobić tak, że punkt na paraboli, potraktować jako punkt,
który należy do stycznej do paraboli właśnie w tym punkcie, wiesz o co mi chodzi

(mam
nadzieję)
18 wrz 21:40
V.Abel: ale w sumie tak nie można, bo gwarancji nie ma, że to ten punkt, Basia pokazała − ok, wiem.
Dzięki Wszystkim

ps serio nie da się inaczej?
18 wrz 21:42
Basia: punkt A(x
0,y
0) leżący na paraboli
należy do stycznej do paraboli w p−cie x
0
ale odległość P od punktu A
≠ odległości P od tej stycznej
narysowałam Ci to
18 wrz 21:43
V.Abel: Wiem właśnie, już zauważyłem − dzięki za pomoc
18 wrz 21:44
Basia:

masz badać |AP| (zielone)
a odległość P od stycznej w p−cie A to |PB| (fioletowe)
teraz lepiej widać ?
18 wrz 21:46
V.Abel: Widać, widać, wcześniej też było

Już mam − dzięki wielkie za powtórną fatygę
18 wrz 21:48