trygonometria
adam: trygonometria rozwiąż równanie :
jak to rozwiązać
18 wrz 21:57
Basia:
sinx = siny ⇔ x=y+2kπ ∨ x= (π−y)+2kπ
18 wrz 21:58
Aga1.:
ze wzorów
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kπ |
| | 5 | | 5 | |
18 wrz 22:00
Basia: albo tak:
sinx − sin
π5 = 0
| | x+π/5 | | x−π/5 | |
2cos |
| *sin |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | x+π/5 | | x−π/5 | |
cos |
| =0 ∨ sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
| x+π/5 | | π | | x−π/5 | |
| = |
| +kπ ∨ |
| = kπ |
| 2 | | 2 | | 2 | |
x+
π5 = π+2kπ ∨ x−
π5 = 2kπ
x = −
π5+(2k+1)π ∨ x =
π5+2kπ
18 wrz 22:04