Dane jest równanie rekurencyjne
luki: Dane jest równanie rekurencyjne an+1 = 3an + 2 , a0 = 1, n≥1
Rozwiązać powyższe równanie:
a) stosując wzór na rozwiązanie równania liniowego rzędu I−go;
b) elementarnie "manipulując" odpowiednio podanym wzorem;
c) za pomocą funkcji tworzącej
Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak to rozwiązać
18 wrz 23:57
19 wrz 14:33
Bogdan:
b) a
0 = 1
a
1 = 3*1 + 2 = 3 + 2
a
2 = 3*(3 + 2) + 2 = 3
2 + 2*3 + 2
a
3 = 3*(3
2 + 2*3 + 2) + 2 = 3
3 + 2*3
2 + 2*3 + 2
a
4 = 3*(3
3 + 2*3
2 + 2*3 + 2) + 2 = 3
4 + 2*3
3 + 2*3
2 + 2*3 + 2
......
| | 3n − 1 | |
an = 3n + 2*(3n−1 + 3n−2 + ... + 1) = 3n + 2* |
| = 3n + 3n − 1 |
| | 3 − 1 | |
W nawiasie jest suma n wyrazów ciągu geometrycznego o ilorazie q = 3
Ostatecznie: a
n = 2*3
n − 1
19 wrz 15:11