Funkcie tworzące
ksiądz: Funkcje tworzące rozwiązać równania rekurencyjne stosując odpowiednią funkcję tworzącą:
| | 1 | | 5 | |
an=− |
| an−1+1 , a0= |
| , n∊N |
| | 2 | | 3 | |
Wynik sprawdzić stosójąc wzory na rozwiązanie równań liniowych rzędu 1−go i 2−go
To mój początek przygody z tymi funkcjami tworzącymi czytałem o nich wiele ale nie mogę pojąć
jak to się oblicza dlatego bardzo proszę o pomoc z tym przykładem i z wytłumaczeniem..
17 maj 17:41
Krzysiek: | | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
f(x)=∑n=0∞ an xn = |
| +∑1 (− |
| an−1 +1)xn = |
| − |
| x ∑1 |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 5 | | 1 | | x | | 5 | |
an−1 xn−1 +∑1 xn = |
| − |
| x ∑0 anxn + |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 1−x | | 3 | |
| | 5 | | x | |
czyli: f(x) (1+1/2 x) =( |
| + |
| ) |
| | 3 | | 1−x | |
∑
1 −oznacza: ∑
n=1∞ tylko, że w tej postaci nie do końca jest wszystko czytelne na tej
stronie
17 maj 18:00
Krzysiek: i teraz musisz jeszcze rozwinąć funkcję f(x) w szereg
| | 5 | | 2 | |
z pierwszym ułamkiem tj: |
| * |
| korzystasz z szeregu geometrycznego |
| | 3 | | x+2 | |
a z drugim rozbijasz na ułamki proste i potem z szeregu geometrycznego
17 maj 18:03
ksiądz: | | 5 | |
pytanie do pierwszej linijki: jeżeli mamy ∑anxn to rozumiem że wyciągamy |
| przed tą |
| | 3 | |
sumę
| | 1 | | 1 | |
ale dlaczego po sumie piszemy (− |
| a n−1+1)x n  ? x n*1 zgodze się ale x n* − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
daje przecież xn*(− |
| an−1) a nie an jak mamy wczesniej − co jest nierównością |
| | 2 | |
.
17 maj 18:17
ksiądz: | | 1 | | 1 | |
* zgodze się ale xn* − |
| an−1 daje przecież xn*(− |
| an−1) |
| | 2 | | 2 | |
17 maj 18:19
Krzysiek: f(x)=∑0 an xn
i w miejsce an wstawiamy −1/2an−1 +1
jednak nie możemy wtedy sumować od n=0 dlatego wyliczamy pierwszy element sumy
∑0 an xn =a0 +∑1 an xn
i teraz wstawiamy to równanie i rozbijamy na dwie sumy
w pierwszej sumie staramy się sumować od n=0 dlatego wyciągamy przed sumę x
17 maj 18:22
ksiądz: ok a teraz następna sprawa z tego co widzę to
∑
1a
n−1x
n−1 = ∑
0 a
nx
n czy tak jest

?
17 maj 18:29
Krzysiek: tak właśnie jest, po lewej stronie wyrazy sumy to: a0 x0 +a1 x1 +...
po prawej to samo
17 maj 18:31
ksiądz: piszę to ponieważ tam gdzie robiłeś obliczenia drugiej linijce jest napisane:
| 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
| − |
| x∑1an−1xn−1 + .... = |
| − |
| x∑0anxn +... |
| 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
i tak własnie to sobie zpisałeś
17 maj 18:33
ksiądz: no tak ale jeżeli zaczynamy od zera czyli ∑
0 to przecież mamy : (ja tak myśle i pewnie źle
dlatego mni popraw

)
a
0x
0+a
1x
1+a
2x
2+...+a
nx
n ... do nieskonczoności tak

a gdy zaczynamy od ∑
1 to mamy
a
1x
1+a
2x
2+a
3x
3+...+a
nx
n+.... do nieskonczoności
to przecież podstawiając liczby to te u góry dają większą sumę bo się zaczynają wcześniej czy
nie tak

?
17 maj 18:38
Krzysiek: no tak dlatego na początku napisałem: ∑0 an xn =a0 x0 +∑1 an xn
po drugie:
∑0 an xn =∑1 an−1 xn−1
po prostu 'przeindeksowaliśmy'
więc to co Ty napisałeś (ta druga suma) nie jest taka jak: ∑1 an−1 xn−1
17 maj 18:41
ksiądz: znaczy sory to u dołu drugie równanie miało być napisane tak :
a
0x
0+a
1x
1+a
2x
2+...+a
n−2x
n−1+... do nieskonczoności to czy to nie jest o jeden wyraz
mniejsze



17 maj 18:42
Krzysiek: ale przecież w obu szeregach n→∞ , więc to jest to samo
17 maj 18:48
ksiądz: bo nprzykład x=2 dla 4 wyrazów
a1=1 a2=2 a3=3 a4=4
∑0: 1*20+2*21+3*22+4*23 = 1+4+12+32=49 bo idę do n
a
1+ ∑1 1*20+2*21+3*22 =1+ 1+4+12=18 bo idę do n−1
17 maj 18:52
Krzysiek: źle rozpisałeś te sumy..
w pierwszej zaczynasz od n=0 a przecież nie znacz a0 ..
po drugie: w drugiej sumie zaczynasz od n=1 a potem piszesz: a1 *x0
a czemu nie do x1 ?
17 maj 18:56
ksiądz: no to przyjmując za a0=1 a1=2 a2=3 a3=4
to to samo
i podstawiając pod ∑0 i∑1 wychodzi to samo
17 maj 19:00
ksiądz: znaczy 49 i 18
17 maj 19:01
Krzysiek: dlatego napisałem, że tak jest dla n→∞
i dla szeregu zbieżnego ciąg dla n→∞ musi zmierzać do zera więc ważne są pierwsze wyrazy sumy
17 maj 19:05
ksiądz: aha więc to bez różnicy czy n−1 czy n bo i tak to zmieża do nieskonczonośći .
17 maj 19:13
Krzysiek: no tak, bo to nie jest skończona suma
17 maj 19:14
ksiądz: aha dzięki. Nie rozumiem też na koncu . rozumiem że ∑
0a
nx
n zapisałeś jako f(x) (chociaż nie
rozumiem do konca dlaczego)
| | 5 | | 1 | | x | |
i w jaki sposób |
| − |
| xf(x)+ |
| |
| | 3 | | 2 | | 1−x | |
| | 1 | |
zamienia się w f(x)(1+ |
| x)   |
| | 2 | |
17 maj 19:21
Krzysiek: tak mamy zdefiniowaną funkcję f(x)
f(x)=∑0 an xn
więc f(x)=....−1/2 x f(x) ...
więc przenoszę f(x) na lewą stronę
17 maj 19:24
ksiądz: jak przeniesiemy przecież mamy równanie
17 maj 19:52
ksiądz: | | 1 | |
znaczy tam po lewej stronie to miało być − |
| xf(x) |
| | 2 | |
17 maj 19:53
Krzysiek: | | 5 | | 1 | | x | |
f(x)= |
| − |
| x *f(x) + |
| |
| | 3 | | 2 | | 1−x | |
i wyznacz z tego równania f(x)
17 maj 19:54
ksiądz: No tak dziękuję już rozumiem zadanie, ale nie tak aby je skonczyć dlatego proszę cię o to abyś
je skonczył ponieważ to jest mój pierwszy przykład a mam zrobić 10 a jeżeli będę miał wzór
(na przykładzie tego zadania ) to zrobię resztę .
17 maj 20:11
Krzysiek: tylko, że tu już się kończy zabawa z funkcjami tworzącymi a zaczyna z analizą

rozwinę w szereg pierwszy ułamek Ty postaraj się zrobić drugi
| 5 | | 2 | | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
| |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * ∑0 (−x/2)n |
| 3 | | x+2 | | 3 | | 1+x/2 | | 3 | | 1−(−x/2) | | 3 | |
| | 1 | |
skorzystałem z tego, że: ∑0 xn = |
| |
| | 1−x | |
17 maj 20:23
17 maj 23:01
ksiądz: jak zrobię ten drugi oczywiscie
17 maj 23:02
Krzysiek: no nie... te dwa szeregi połącz w jeden tak by otrzymać współczynnik przy xn
i następnie musisz rozwiązać równanie rekurencyjne 'zwykłą' metodą i sprawdzić czy to
rozwiązanie będzie się pokrywało ze współczynnikiem przy xn w szeregu
17 maj 23:05
ksiądz: | | 5 | | 2 | | 5 | | 1 | |
a dlaczego |
| * |
| nie będzie czasem : |
| * |
|  ? |
| | 3 | | x+2 | | 3 | | x+2 | |
18 maj 14:10
ksiądz: a już wiem sory
18 maj 14:12
ksiądz: nie wiem jak to zrobić ...
| x | | 2 | | 2x | | 2x | | 2 | |
| * |
| = |
| = |
| = x* |
| |
| 1−x | | 2+x | | (1−x)(2+x) | | −x2−x+2 | | −x2−x+2 | |
| | 1 | | 1 | |
delta to 9 pierwieatek z delta to 3 x1=−2 |
| x1=2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
i co ja mam z tym dalej zrobić
18 maj 15:00
Krzysiek: rozbij ułamek na ułamki proste
18 maj 15:07
ksiądz: chyba że coś takiego zamiast liczyć pierwiastek to :
| | A(2+x)+B(1−x) | | 2A+Ax+B−Bx | | (A+B)+A+x(A−B) | |
|
| = |
| = |
| |
| | (1−x)(2+x) | | (1−x)(2+x) | | (1−x)(2+x) | |
wtedy układ równan:
A+B=1
(A−B)+A=0
Ale nie wiem no pomóż mi jeszcze
18 maj 15:11
ksiądz: to wtedy
| | | | | | xn | | xn | |
x*[ |
| + |
| ] = ∑ |
| + 2∑ |
| |
| | 1−x | | 2+x | | 3 | | 3 | |
tak doszedłem czytając o tych funkcjach ale zle wszystko pewnie
18 maj 15:18
Krzysiek: | A | | B | | 2x | |
| + |
| = |
| |
| 1−x | | 2+x | | (1−x)(2+x) | |
| | 2A+Ax+B−Bx | |
i lewą stronę rozpisałeś: |
| |
| | (1−x)(2+x) | |
czyli: 2A+B=0
i A−B=2
(porównujesz współczynniki )
18 maj 15:19
Krzysiek: | | −4/3 | | −4 | | 1 | | 1 | | −2 | |
|
| = |
| * |
| |
| = |
| ∑0 (−x/2)n |
| | 2+x | | 3 | | 2 | | 1−(−x/2) | | 3 | |
18 maj 15:22
ksiądz: i to samo z A muszę zrobić i potem dodać tak

?
18 maj 16:05
Krzysiek: tak
18 maj 16:08
ksiądz: | | 2A+Ax+B−Bx | |
ale jeżeli rozpisuję |
| to moim 2 jest przecież A+B a nie A−B |
| | (1−x)(2+x) | |
| | A | | B | |
przecież piszę że |
| + |
| więc A+B jest moją 2 czy nie tak  |
| | 1−x | | 2+x | |
| | 2A+Ax+B−Bx | |
czyli równanie |
| robię do postaci żebym widział te A+B czyli: |
| | (1−x)(2+x) | |
| (A+B)(A+B)*x+A | |
| czy nie tak |
| (1−x)(2+x) | |
to wtedy układ równań :
A+B=2
(A+B+A)=0
źle rozumiem

?
18 maj 16:13
Krzysiek: tylko, że w liczniku masz 2x a nie 2
więc porównując współczynniki przy x otrzymasz:
2=A−B
18 maj 16:16
ksiądz: ale x mogę sobie zapisać za nawiasem jak wyżej zrobiłem nie lepiej tak będzie

?
| | 2 | | 1 | | 2 | |
no ale dobrze. to w takim dla A bedzie : ...= |
| * |
| = |
| ∑ 0x n   |
| | 3 | | 1−x | | 3 | |
18 maj 16:42
Krzysiek: jak wyciągniesz 'x' to potem jak rozwiniesz w szereg dostaniesz: x∑(coś)xn
więc będziesz miał ∑(coś)xn+1
a z innego ułamka dostałeś: ∑(coś)xn i już nie 'złączysz' te dwie sumy do jednej
tak, taki szereg ma być
18 maj 16:48
ksiądz: ok to teraz wynik koncowy będzie :
| | 2 | | 2 | | x | |
∑0xn+ |
| ∑0xn+(− |
| )∑0(− |
| ) n I to już koniec wreszcie   ?  |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
18 maj 16:55
ksiądz:
18 maj 17:01
Krzysiek: źle przepisałeś te sumy
| | 5 | |
w pierwszej sumie mamy: |
| ∑0 (−x/2)n |
| | 3 | |
reszta dobrze
teraz zwiń to do jednej sumy i następnie musisz rozwiązać to rownanie rekurencyjne 'zwykłą'
metodą (znaleźć wzór jawny) i sprawdzić czy jest taki sam jak współczynnik przy x
n w tej
sumie szeregu
18 maj 17:05
ksiądz: no właśnie z tym zwinięciem to będę miał kłopot.
18 maj 17:10
Krzysiek: zapisujesz pod jedną sumę i wyciągasz przed nawias xn
18 maj 17:12
ksiądz: | | 5 | | −1 | | 2 | | 2 | | −1 | |
∑0 ( |
| * |
| + |
| − |
| * |
| )x n o tak  ? |
| | 3 | | 2n | | 3 | | 3 | | 2n | |
18 maj 17:34
Krzysiek: | | −1 | | 1 | |
prawie, tylko jak masz: ( |
| )n =(−1)n * ( |
| )n |
| | 2 | | 2 | |
poza tym 5/3 (−1/2)
n −2/3 (−1/2)
n =(−1/2)
n
18 maj 17:37
ksiądz: | | 5 | | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
czyli tak : ∑0( |
| *(−1)n*( |
| )n+ |
| − |
| *(−1)n* |
| )x n   |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
18 maj 17:48
Krzysiek: czyli ∑0 ((−1/2)n +2/3) xn
więc an =(−1/2)n +2/3
18 maj 17:50
ksiądz: krzysku i teraz muszę to sprawdzić a więc piszesz mi (i podkreślasz) słowo 'zwykłą' metodą
czyli w jaki sposób

?
18 maj 22:31
Krzysiek: tak jak tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/146523.html
tylko nie wiem czemu tak je rozwiązujesz ,tzn korzystasz z gotowych wzorów...
zamiast napisać równanie charakterystyczne rownania liniowego jednorodnego a potem rozwiązać
niejednorodne korzystając z metody przewidywań
18 maj 22:41
ksiądz: ale tak w zadaniu mam to dlatego
18 maj 22:42
ksiądz: | | 1 | |
no dobrze czyli moim a stojącym przy x n−1 jest co  − |
| czy −U({1}{2}) n  ? |
| | 2 | |
| | 2 | |
bo moim b to będzie |
| tak  ? |
| | 3 | |
18 maj 22:44
18 maj 22:45
ksiądz: bo wiesz równanie ma postać xn=a*xn−1 +b
18 maj 22:47
Krzysiek: przecież ten współczynnik przy xn w szeregu to jest już rozwiązanie!
a ty go masz znaleźć inną metodą, przecież szukasz rozwiązania(wzoru jawnego) równania
rekurencyjnego które jest dane wzorem w pierwszym poście
poza tym tak jak wyżej napisałem czemu korzystasz z gotowych wzorów do znalezienia wzoru
jawnego? nie podali wam na ćwiczeniach/wykładzie innej metody?
18 maj 22:48
ksiądz: | | 1 | | 5 | |
a nie boże przecież moje a = − |
| a b =1 a0 = |
| bo przecież mam sprawdzić |
| | 2 | | 3 | |
wynik
18 maj 22:49
ksiądz: no właśnie nie tylko 2 wzory na równanie rekurencyjne rzędu pierwszego i drugiego to możesz mi
to zrobić tym zwykłym sposobem a ja sobie to posprawdzam moimi co mi podali ok?
18 maj 22:51
18 maj 22:52
ksiądz: mamtylko problem z moim an−2. bo an−1 to jest w zadaniu
18 maj 23:02
Krzysiek: napisz jakie jest równanie charakterystyczne tej rekurencji?
przecież w tym zadaniu nie ma an−2 więc go nie szukaj..
napisałem tam: szukamy rozwiązania w postaci: an =xn więc wstaw to do równania
18 maj 23:05
ksiądz: charakterystyczne dla rekurencji to : x2=x+1
18 maj 23:10
Krzysiek: jakim cudem? przecież takie jest dla ciągu fibonacciego..
18 maj 23:12
ksiądz: to nie wiem i raczej już nic nie wymyśle nie będę zgadywał...
18 maj 23:17
Krzysiek: a co masz zgadywać?
skoro an =xn
to an−1 =xn−1
wstawiasz do rekurencji (a dokładnie do równania jednorodnego), dzielisz obustronnie przez
xn−1 i szukasz pierwiastków równania
18 maj 23:20
ksiądz: | | 1 | |
czyli jeżeli an=− |
| an−1+1 to (piszę tak jak ty) |
| | 2 | |
x
n−x
n−1−1
i dziele na x
n−1to wdedy:
18 maj 23:30
Krzysiek: napisałem jednorodnego!
czyli: an +1/2 an−1 =0
zatem równ .charakterystyczne to: xn +1/2 xn−1 =0
więc x=−1/2
18 maj 23:34
ksiądz: aha no dziękuję i sory za moją bezmyślność...
czyli mam ten x=−1/2 więc to stoi przy moim a
n−1 czyli udowodniłem znazy ty
udowodniłeś..

więc to już jest koniec

?
19 maj 00:01
Krzysiek: a co ma dowodzić to, że x=−1/2 jest przy a
n−1
przecież dlatego, że jest przy a
n−1 to x=−1/2 a nie odwrotnie...
to nie koniec skoro x=−1/2 to rozw. równania liniowego jednorodnego ma postać: a
n =c
1
(−1/2)
n
jeszcze trzeba rozw. niejednorodne (metodą przewidywań)
po prawej stronie mamy wielomian pierwszego stopnia więc przewidujemy rozwiązanie w postaci
stałecej niech to będzie 'a'
czyli wstawiając do równ rekurencyjnego:
a+1/2a =1
| | 2 | |
zatem rozw. równ niejednorodnego to: an =c1 (−1/2)n + |
| |
| | 3 | |
| | 5 | |
z warunku początkowego: a0 = |
| wyliczysz c1 |
| | 3 | |
19 maj 00:07
ksiądz: no tak dziękuję no a to drugie metodą przewidywań to jak?
19 maj 00:16
ksiądz: czyli c1 = 1 i co tyle już tego zadania?

czy jeszcze coś
20 maj 00:26
Krzysiek: tak tyle, ponieważ wzór jawny wzoru rekurencyjnego pokrywa się ze współczynnikiem przy xn w
szeregu zatem zadanie jest dobrze zrobione
20 maj 00:29
ksiądz: bardzo ci dziękuję że pomogłeś mi w tym dzięki temu wiem jak obliczać takie zadania już.
Naprowadziłeś mnie. Bardzo ci dziękuję
20 maj 01:08
ksiądz: gdy c1=1 to jednorodne to a
n=(−1/2)
n
| | 2 | |
niejednorodne an=(−1/2)n + |
| |
| | 3 | |
20 maj 01:18