równanie rekurencyjne
ksiądz: studia. za pomocą równania rekurencyjnego rzędu pierwszego zrób zadanie:
Jezioro zawiera 100000m
3 , przy czym 5% objętości to zanieczyszczenia. Celem oczyszczenia
jeziora ,każdego dnia wypływa z jeziora 1000m
3 wody zanieczyszczonej i wpływa 1000m
3 wody
czystej.
Ile dni trwać będzie oczyszczanie jeziora do bezpiecznego poziomu zanieczyszczeń tj. do 1%

?
Wskazówka: oznaczyć P
n − obiętość zanieczyszczeń w jeziorze w dniu n.
Przyjąć ln 0.99=−0.01 , ln0.2= −160
nie wiem jak to ugryźć chociaż robię dużo zadań za pomocą równania rekurencyjnego rzedu
pierwszego
16 maj 15:25
ksiądz:
16 maj 15:48
Artur z miasta Neptuna:
według mnie:
P0 = 100'000m3 * 5% = 5'000m3
P1 = 0,99*P0
Pn = 0,99*Pn−1
16 maj 15:51
ksiądz: no niewiem czy w ten sposób, ponieważ wzór jest taki :
Równanie rekurencyjne liniowe: xn=axn−1 + b n∊N ; x0 − dane ; a,b∊R
Dane jest wzorem:
x+n= x*+(x0−x*)an
16 maj 16:24
16 maj 16:25
Artur z miasta Neptuna:
masz równianie rekurencyjne:
x
n = 0,99*x
n−1
czyli:
a = 0.99
b = 0
więc:
x
n = 0 + (x
0 − 0)*0.99
n ⇔ x
n = x
0*0.99
n
| | xn | | 1 | |
stężenie ma spaść do 1% z 5% ... czyli |
| ≤ |
| |
| | x0 | | 5 | |
n * ln0.99 ≤ ln 0.2
n * (−0.01) ≤ −160
n ≥ 16'000
czyli po 16'000 dni stężenie spadnie do 1%
16 maj 17:55
ksiądz: a co to jest te 0,99

?
16 maj 18:13
Artur z miasta Neptuna:
100'000 wody w zbiorniku
dziennie 1'000 jest wymieniana ... czyli 1%
więc pozostaje 99% starej z dnia poprzedniego
dlatego to 0.99
16 maj 18:17
Artur z miasta neptuna: PAMIĘTAJCIE CWEL LISTA DALEJ FUNKCJONUJE
16 maj 18:24
Artur z miasta Neptuna:
byś się nauczył przynajmniej pisać po 'polskiemu'
16 maj 18:25
Rodney: przestań odświerzać stare posty artur
16 maj 18:28
ksiądz: o co ci chodzi z tym po 'polskiemu'

? normalnie piszę
16 maj 18:34
Artur z miasta Neptuna:
ksiądz −−− chodziło mi o tego, który się nieudolnie podszywał pod 'mła'

rozumiesz teraz skąd te 0.99
16 maj 20:15
ksiądz: ale w tym poscie nie ma żadnego mła
16 maj 21:47
ksiądz: a z tym 0.99 to chodzi o to że : jeżeli 100 000 m
3 to 100% czyli 1.00 to 99% to 0.99
bo mamy zrobić żeby był 1% czyli 0.01 tak

?
16 maj 21:50
Artur z miasta Neptuna:
yyy nie
100'000 = 100% = 1.00 −−− zamienianie liczb na procenty

wymieniasz dziennie 1'000 ... co stanowi 1%

ogólnej zawartości zbiornika
czyli 'nietknięte' pozostaje 99% wody w zbiorniku, która była na koniec poprzedniego dnia
dlatego:
Zanieczyszczenie dzisiaj = 99%*zanieczyszczenie wczoraj
17 maj 09:07
Rodney: juz nawet za mnie sie podszywaja? czuje sie slawny...
19 maj 01:12