Ostrosłup prawidłowy/przekroje
Arek: Przez krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego poprowadzono płaszczyznę
prostopadłą do przeciwległej ściany bocznej. Oblicz pole otrzymanego przekroju, jeśli długość
krawędzi podstawy i krawędzi bocznej tego ostrosłupa wynoszą odpowiednio 10 i 13
19 wrz 18:52
Arek: Wiem, że zadanie trudne, no ale...
19 wrz 19:23
Arek: pomoże ktoś?
19 wrz 20:37
Arek: trudne?
19 wrz 21:59
Mila:

EF jest wysokością w ΔEGS.
H
2+|OB|
2=|SB|
2
H
2=13
2−(5
√2)
2
H
2=169−50
H
2=119
H=
√119
W ΔSOG:
|SG|
2=H
2+|OG|
2
|SG|
2=
√1192+5
2
SG=12
| | EF | | H | | h | |
ΔEFG∼SOG⇔ |
| = |
| ⇔ |
| =√119{12} |
| | EG | | SG | | 10 | |
h=...
Oblicz FG, potem SF i z podobieństwa ΔSPQ i ΔSBC oblicz PQ
Dokończ
19 wrz 22:54