rozwiąż nierówność metodą algebraiczną i graficzną.
domi: l2−lx−3ll≤0
18 wrz 19:54
PW: A kiedy |u|≤0?
18 wrz 20:03
18 wrz 20:04
sushi_ gg6397228:
w którym miejscu jest problem z zadaniem
18 wrz 20:05
domi: metodą algebraiczną nie ma problemu, ale graficzną nie wiem jak .
18 wrz 20:08
PW: Graficzną to mozolnie narysować kolejno:
h(x)=|x−3| ("dzióbek" z minimum w 3)
g(x)=−|x−3| (symetryczny względem osi OX obraz wykresu h(x))
f(x)=−|x−3|+2 (wykres g(x) przesunięty w górę o 2)
|f(x)| (wiadomo jak)
i zobaczyć, że |f(x)| (jak każda wartość bezwzględna, czegokolwiek) ujemna być nie może − może
przyjmować wartość zero − w tych samych miejscach gdzie wartość zero przyjmuje f(x).
19 wrz 11:09
domi: oki, dziękuje
19 wrz 15:58