pochodna
aniaaaa: rozwiązać pochodną (2x)
y
po x będzie y*2x
y−1
a po y

2x
yln2x

a jakby nie było 2x
y po y jak obliczyć
19 wrz 17:33
pigor: ...,
(2x)
y ⇒ po x będzie 2
y *(x
y)'
x= 2
y *yx
y−1 ,
zaś po y , to np. tak :
| δ | | δ | | δ | | δ | |
| (2x)y= |
| (2y * xy)= ( |
| 2y) *xy + 2y * |
| xy = |
| dy | | δy | | δy | | δy | |
| | δ | | δ | | δ | |
= 2yln2*xy + 2y*A, gdzie A= |
| xy = |
| elnxy = |
| eylnx = |
| | δy | | δy | | δy | |
= e
ylnx* lnx= x
y lnx , zatem
= 2
yln2*x
y + 2
y*A= 2
yln2*x
y + 2
y*x
y lnx =
xy (yln4+2ylnx)
i może nigdzie się nie walnąłem ,...
19 wrz 17:49
pigor: ..., a tak naprawdę, to dopiero teraz "wczytałem się"
w twoje pytanie i chyba nie wiem, czy o to ci chodziło

. ...
19 wrz 17:52
aniaaaa: powiem tak NIE ROZUMIEM

teraz to juz w ogóle nie rozumiem

moze na jakimś łatwiejszym
przykładzie?
19 wrz 18:05