Układ równań
nick: Cześć, mam problem z rozwiązaniem układu równań, mógłby mi ktoś pomóc? Próbuje już od wczoraj
wyznaczyć x,y, λ ale nie potrafię...
2x+2y+2yλ=0
2x+2y+2yλ=0
x2+y2=0
19 wrz 22:02
Trivial: Pierwsze i drugie równanie jest takie samo. Czy na pewno wszystko dobrze policzone?
19 wrz 22:04
PW: Nic nie rozumiem, te dwa pierwsze są identyczne?
19 wrz 22:04
Tadeusz:
... to może choć przepisz porządnie −
19 wrz 22:05
nick: aaaaa, sorry....niedopatrzenie

2x+2y+2yλ=0
2x+2y+2xλ=0
x
2+y
2=0
19 wrz 22:07
nick: kurcze, przepraszam, znowu źle...
2x+2y+2yλ=0
2x+2y+2xλ=0
x2+y2 −1=0
Teraz już na 100% jest poprawnie
19 wrz 22:10
Trivial:
Zapewne próbujesz rozwiązać coś metodą mnożników Lagrange'a. Mam złą wiadomość, z samego
ostatniego równania można wywnioskować, że x = y = 0.

Coś na pewno źle − szukanie ekstremum
na obszarze jednego punktu jest bez sensu.
19 wrz 22:10
Trivial: OK, teraz mogę uwierzyć.
19 wrz 22:11
Trivial:
(1) x + y + yλ = 0
(2) x + y + xλ = 0
(3) x
2 + y
2 − 1 = 0
(2) − (1) λ(x−y) = 0
Skąd mamy 2 możliwe przypadki: λ = 0 lub y = x.
Dla λ = 0 mamy:
(1) x + y = 0 → y = −x
(2) x + y = 0
(3) x
2 + y
2 − 1 = 0
x
2 + (−x)
2 − 1 = 0
2x
2 = 1
Dla y = x mamy:
(3) 2x
2 − 1 = 0
Zatem rozwiązaniami są:
Lambdy są nieistotne.
19 wrz 22:18
nick: Dzięki wielkie, to naprawdę ogromna pomoc

W końcu mogę ruszyć z zadaniem

Pozdrawiam.
19 wrz 22:25