Dane jest równanie z niewiadomą x.
domi: Dane jest równanie z niewiadomą x. Zbadaj, dla jakich wartości parametru m ∊ R równanie ma
rozwiązanie :
lx−2l * lml = −3
19 wrz 23:48
asdf: nie ma, jak to mozliwe, zeby dwie liczby dodatnie dawały ujemną?
19 wrz 23:50
Piotr 10: ImI≠0 czyli m≠0
Zatem m∊(−
∞;0)
19 wrz 23:51
domi: no tak

taka sama treśc dla
lm−1l*lx+2l=lx+2l+2
19 wrz 23:52
asdf: @Piotr
podaj przykład
19 wrz 23:53
Piotr 10: Wskaż mi, gdzie popełniłem błąd bo źle zrobiłem. Moje rozwiązanie ile rozwiązań się tyczy ?
19 wrz 23:54
asdf: @domi
daj obliczenia, nie będę za nikogo robić zadan domowych...
19 wrz 23:54
Piotr 10: asdf wiem, że źle

nie przeczytałem, że ma być 1 rozwiązanie
19 wrz 23:54
asdf: chodzi mi o pare liczb (m,x), gdzie jest spelnione te rownanie:
|x−2|*|m| = −3
19 wrz 23:55
Piotr 10: W świecie liczb rzeczywistych nie jest spełnione
19 wrz 23:56
asdf: Nie wiem co tak ludzie piszą o tym świecie liczb rzeczywistych...a urojonych juz jest?
19 wrz 23:57
Piotr:
Piotr 10 w Twoim przekształeceniu liczba po lewej jest zawsze nieujemna. natomiast ta po
prawej zawsze ujemna.
19 wrz 23:58
Piotr 10: Nie wiem o co Ci chodzi, napisałem tak , bo chciałem i tyle. A to co już nie można ?
19 wrz 23:58
Piotr 10: Piotr tak wiem, po prostu już zmęczony jestem i dlatego
19 wrz 23:59
Piotr:
19 wrz 23:59
domi: @asdf
zaczęłam tak:
lm−1l*lx+2l−lx+2l=2
lx+2l(lm−1l − 1) =2
i co dalej ?
20 wrz 00:01
asdf: nie rozumiem za bardzo treści zadania
20 wrz 00:05
Piotr 10: Ix+2I jest zawsze wartością nieujemną. Po prawej stronie masz liczbę dodatnią ,a więc:
Im−1I−1 >0
Im−1I>1
m−1>1 v m−1<−1
m>2 v m<0
m∊(−∞;0)∪(2+∞)
20 wrz 00:05
Piotr:
@asdf
no np dla m=1 rozwiazania nie ma
20 wrz 00:07
ZKS:
Równanie postaci ax + b = 0 ma
nieskończenie wiele rozwiązań dla a = b = 0
jedno rozwiązanie dla a ≠ 0
brak rozwiązań dla a = 0 ∧ b ≠ 0.
Natomiast równanie postaci a|x| + b = 0 ma
nieskończenie wiele rozwiązań dla a = b = 0
dwa rozwiązania dla (a < 0 ∧ b > 0) ∨ (a > 0 ∧ b < 0)
jedno rozwiązanie dla a ≠ 0 ∧ b = 0
brak rozwiązań dla (a = 0 ∧ b ≠ 0) ∨ (a < 0 ∧ b < 0) ∨ (a > 0 ∧ b > 0).
Chyba to by było na tyle o ile się nigdzie nie pomyliłem.
20 wrz 00:16
domi: dziękuje Wam !

@ZKS to chyba jednak nie o to chodzi
20 wrz 00:23
ZKS:
Wiesz w ogóle co ja teraz napisałem?
20 wrz 00:30