matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 786,
785
,
784
,
783
,
782
,
781
,
780
,
779
, ...,
całe
Zadania
Odp.
0
Asia:
określ położenie prostej i okręgu
2
Noide:
Potęgi i pierwiastki. Oblicz wartość tych wyrażen .
4
agggg:
9
3x+2
* 5
10x+4
= 15
3x+2
* 25
2x
2
BASIAAAA1409:
log
1/3
(x+3)+log
1/3
x≥log
1/3
(2x+6)
3
kamila:
funkcja kwadratowa
8
Asia:
rozwiąż nierówność
5x−3
≥5
7+4x
20
Paula :):
Wykaż, że odcinek łączący środki ramion trapezu jest równoległy do jego podstaw, a jego długośc jest średnią arytmetyczną długości podstaw trapezu.
9
maks:
blagam o pomoc wyznacz dziedzine;
1
Apollo:
Pomoże ktoś w tych zbiorach ?
4
patataj:
Wykonaj dzielenie
a) (x
3
− 8x
2
+ 17x − 10) : (x−5)
37
Saizou :
jak podzielić a)(x
6
+1):(x+1)
4
adam:
Rozwiąż nierówność a)|x+3|≤4
3
ann:
Wyznacz dziedzine;
√
sin(x)−
√
2
/2
2
asdasd:
Dlugosc Boku rombu ABCD wynosi 18 a kat ostry 30 na bokach ad i ab obrano punkty e i f takie ze odcinki ec i fc podzileli romb na trzy figury ( dwa rojkaty i czworokat) o rownych polach.
3
tomek :
Witam Mam do Was prośbe o wytłumaczenie mi równań rózniczkowych, bardzo mi zależy aby to umieć w
1
nieorzumiejacymatmy :
a) A=3/18 B=5/24 oś liczbowa
1
Apollo:
Witam bardzo bym prosił o wykonanie tych zadań z góry dziękuję za pomoc
2
Martyna:
Za nic nie chcą mi wyjść dobre wyniki w tych przykładach.... Z góry dziękuje za pomoc i naprowadzenie.
3
ja9494:
równania kwadratowe !pomocy a) 2x(x−1)=0
1
Olkasrolka:
Hej
czy rozwiązując takie równanie różniczkowe: y'cosx−ysinx=sin2x najpierw muszę podzielić przez cosx żeby przy y' nic nie zostało, czy równaniem jednorodnym będzie po prostu
0
Młody:
pomóżcie ..
4
szklanka:
Jak z tego obliczyć a i b ?
↓
1
Jaceks:
Czesc czy mógłby mi ktoś rozpisać krok po kroku jak przekształcić: wyrażenie [i=2 do n] ∑ (i−1)
1
009-el:
1) a={0,1,3,4,7,9} b={0,2,3,4,5,8,9}
1
Desperat:
Na kostkach domina są dwa pola, każde oznaczone jedną liczbą od0 do 6. Każda kostka ma inny układ pół. Z kompletu do gry wyciągamu jedną kostkę. Oblicz prawdopodobieństwo tego że na
11
adam:
Rozwiąż równania a)|x+3| = 7
3
patryk15:
określ dziedzinę wyrażenia wymiennego proszę o szybkie rozwiązanie
18
xxx:
Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach: mx−3y+2=0 i 2x−y+n=0
16
xyz:
w pewnej szkole są trzy klasy drugie liczące kolejno 21,23 i 23 uczniów. sredni wzrost uczniow w pierwszej z nich wynosi 172, w drugiej 174a w trzeciez 170. oblicz sredni wzrost uczniów
9
szklanka:
Jak zrobić z tego układ równań aby wyliczyć a i b?
6
PILNE!!:
W równoległoboku ABCD punkty M i N sa odpowiednio środkami boków AB i BC. Oblicz wektor AM ∧ wektor AN, oraz wektor DM ∧ wektor DN, jeśli A(−3, −2), B(1, −2), C(6, 3).
15
Julia ;):
Uzupełnij tabelkę brakującymi danymi dotyczącymi ciągu geometrycznego.
3
mooniiikk <33333333333:
a) 2x(x−1)=0 b) (x−5)*(x−3)=0
2
JP666:
x ∊ N
7
Andżej:
Wyznacz wartość parametru m, dla którego miejsce zerowe funkcji:
0
ann:
wyznacz dziedzine funkcji: log
4
(1−x
2
)+
√
2x
3
szklanka:
0
Asia:
Określ położenie prostej i okręgu.Narysuj w układzie współrzędnym. MAM COŚ TAKIEGO:
0
ktosik1111:
Kostkę lodu o masie 10g wrzucono do wody o temperaturze 20 stopni Celcjusza. Oblicz zmianę entriopii lodu w wyniku zmiany fazy. Ciepło topnienia = 334 kJ/kg
3
009-el:
Proszę o sprawdzenie
sprawdzenie −Znajdz AuB...zbiorów lub przedziałów
8
monikax13:
Rozwiąż równania i nierówności: a) -4k
2
-16x+9=0
12
nena:
Narysuj wykresy funkcji y=x
2
3
Rybak:
czy da sie obliczyc 3log
6
20? jak tak to jak?
0
ktosik1111:
Witam. Zad.1
83
prosze o pomoc:
please na jutro musze miec to zrobione: Oblicz:
1
ToMcioo93:
Oblicz pole trapezu równoramiennego wiedza ze wierzchołki trapezu maja współrzedne A(−1,−4)
1
Dyskretn:
Jak obliczyć x
2
−2i=0 . Najlepiej bez używania trygonometrii.
0
tomek :
Witam pomoże mi ktos z równaniami różniczkowymi
?
4
wilk:
Dane jest równanie (2cosα−1)x
2
−2x+cosα=0 gdzie α∊<0;π>. Dla jakich α równanie to ma dwa pierwiastki rzeczywiste?
0
martyna:
W klasie I a na początku roku stosunek liczby chłopców do liczby dziewcząt był równy 0,35. W październiku z klasy I B do I A przeszła jedna dziewczyna. wiedząc, ze po zwiększeniu liczby
6
xxx:
Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach: mx−3y+2=0 i 2x−y+n=0
0
prosze:
rozwiaz nierownosc : {278}2x+3*{29}2x+3≥(0,75)x−6
0
majunia:
dla jakich wartości a reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x3+ax2+(2a−3)x+a przez x−3 jest taka sama jak reszta z dzielenia wielomianu p(x)=−x3+3x2+(3a+1)x−2a przez x+1?
6
Linkaaa:
Reszty z dzielenia wielomianów 2x
3
+ 5x
2
− 5x − 7 i 2x
3
+ 4x
2
− 2x + 3 przez dwumian x − a są takie same. Znajdź liczbę a
1
fanka Barcy ;p:
w trapezie równoramiennym dł podstaw są równe 5 i 3. Oblicz promień okręgu opisaego na tym trapezie jesli:
3
dominika:
2,5
10
/ 25
10
prosze też o wytłumaczenie
Dziękuje
0
helpme :
1. Dany jest okrąg o środku w punkcie O i promieniu długości 2, oraz prosta k, której odległość od punktu O jest równa 4a−3. Wyznacz a tak, aby prosta k była:
3
dominika44:
2.Przedstaw funkcję kwadratową w postaci kanonicznej.Podaj współrzędne wierzchołka paraboli będącej jej wykresem i określ jak skierowane są ramiona
1
Luu:
2010*2011+2
Porównaj liczby
i 1
2010
2
+2012
2
Nemesis:
Wyznacz resztę z dzielenia 1071
2
przez 17 8671
3
przez 17
5
kasia:
Funkcja f przyporządkowuje długości podstawy trójkąta równoramiennego długość jego ramienia. Podaj wzór tej funkcji jesli obwód trójkąta jest równy 18.
5
.:
Podaj najmniejszą wartość wyrażenia |x|+|x+5| ?
3
Magda*.*:
9
3
* 4
4
podzielić przez 6
10
Proszę o odpowiedź DZiękuje
2
michał:
y=3(x−3)
2
+5=
0
xxx27:
Układ równań 3x+y=−1
22
Matematyk:
Błagam pomóżcie
! Prosiłbym o pełne rozwiązanie
Z góry dziękuję
Dany jest prostokąt o bokach długości a i b. Oblicz jak i o ile zmieni się jego pole jeżeli a
0
waso:
{27
8
}
2x+3
*
{2
9
}
2x+3
≥(0,75)
x−6
1
Ania534:
POMOCY Bok rombu ma 10 cm, a jego dłuższa przekatna ma 16 cm. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten
4
ToMcioo93:
w trapezie równoramiennym ABCD podstawy AB i CD maja odpowiednio długości 5
√
3
i
√
3
, a kat ostry tego trapezu wynosi 60 stopni.
2
Hope:
Hej
Mam takie oto zadanko z serii "uzasadnij", której kompletnie nie rozumie więc proszę w miarę możliwości o pomoc:
19
cysiek:
oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa wiedząc ze : COS α= 3/4
34
Tiamat:
Sporządź rysunek i oblicz pole obszaru ograniczonego liniami:
4
gosc:
jezeli funkcja kwadratowa przecina os OY w punkcie np 5 to c=5?
2
K:
1) wykaż,że log
a
b= 2log
a
2
b 2)Dane są przedziały A=(−nieskończonosci,3 ) B= <−4,+nieskonczonosci). wyznacz przedzialy AuB
65
chce męża ;p :
Mam taką sprawę. Jestem ze wsi, i rodzice nalegają, raczej mama bym sobie męża znalazła. I więc mam takie pytanie,czy ktoś by się nie skusił na mnie. Jestem całkiem fajną i sexi laską.
11
Lidek:
Przy wypłacie kasjer pomylił się i zamiast groszy dał taką samą liczbę złotych, a zamiast złotych dał grosze. Gdy od wypłaconej kwoty odejmiemy 5 gr, wówczas otrzymamy kwotę
1
basik:
[0,0(21)]
−
1=
10
karolina:
Jak rozwiązywać takie równania?
1
sid:
Znajdź punkt wspólny prostej l: (układ równań)
2
szklanka:
Funkcja f, określona na zbiorze liczb rzeczywistych dodatnich, każdej liczbie x ∊R {+}
0
Anka:
Wyznacz x:
6
ingusia:
1. uzasadnij ze suma: a) trzech kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 3
4
Kamilllllllllllaaaaa:
rownania wymierne proszę o szybkie rozwiązanie odp. to 1 i 7
2
kasia:
Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=ax
2
+bx+c jest przedział (−
∞
;2 〉 . Zatem:
18
Filip:
Równania i nierówności wykładnicze − rozwiąż nierówności POMOCY !
2
olaaa:
2(1−x)
2
=Proszę o rozwiązanie
10
matematyczna-noga:
Witam, mam zapytanie −− mianowicie mam jakąś tam pprostą ax
2
+bc+c =0 , która jest symatralną odcinka AB , gdzie B=(x,y) . Mam wyznaczyć wsółrzędne punktu a . Jak to zrobić pomocy
6
Sarunia:
:::rysunek::: Na osi liczbowej zaznacz zbiór punktów o współrzędnych x, takich że:
5
Oktawian:
Zapisz, nie używając symbolu wartości bezwzględnej.
24
Andrzej:
Od kiedy jest ta zakłada (bo ja ją dopiero dzisiaj zobaczyłem) ? Hehe ale fota świetna, a poza tym dobra robota, bo w końcu filmiki poukładane
4
Aga:
:::rysunek::: przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 3 i 4. oblicz długość odcinka AD
2
K:
Wiadomo,ze P(A)=0,7, P(B)=0,6 I P(A∩B)=0,3. OBLICZ P(A'∩B) I P(A'sumaB') B) WIADOMO,ZE P(A')=0,5 P(B')=0,4 i P(A suma B)=0,7.OBLICZ P(A∩B), P(A'∩ B) ORAZ P(A' ∩B')
14
TOmek:
Nie chodzi mi o odpowiedzi(bo je mam), lecz sposob w jaki dojść do roziwiazania
8
Marysia:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=2
x
, a następnie naszkicuj wykres funkcji g, wiedząc że g(x)=f(−x) − 4
2
Kicia:*:
wykonaj działania , wynik przedstaw w jak najprostrzej postaci
9
Martyna:
Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest równa 19, a suma ich kwadratów jest równa 133. Jakie to liczby?
3
Carrolinexd:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia plan pewnego mieszkania. Powierzchnia mniejszego pokoju wynosi 20m
1
ToMcioo93:
(2
√
3
)
2
1
Kama:
Wykaz, ze szescian sumy dwoch kolejnych liczb nieparzystych jest liczba podzielna przez 64.
3
Ola12:
2. wykaz, ze suma kwadratow dwoch kolejnych liczb naturalnych jest liczba nieparzysta.
1
dinozaur:
x+2
2−x
5x
3
+8
+
+
=
2x−4
6+3x
24−6x
2
x+2
2−x
5x
3
+8
=
+
+
= ?
2(x−2)
3(2+x)
6(4−x)
próbowałam, ale jako że specem niejestem to mi powychodzily jakies kosmiczne liczby... a musze
3
dorka:
funkcja kwadratowa f(x) = x
2
+ bx + c jst malejąca w przedziale (−
∞
,1> i rpsnąca w przedziale <1,+
∞
). Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji f należy do prostej k: y=4x−8
2
halina:
problem z zadaniem
Podaj wzór i dziedzinę funkcji y=V(x) opisującej objętość prostopadłościanu
0
ania:
(
√
3
−2)
3
−(
√
3
+2)
3
=
0
Ela:
Wykaż, że zachodzi równość.
1
TPS:
Określ dziedzinę podanego wyrażenia,a następnie przedstaw to wyrażenie w prostszej postaci
4
Łukasz:
Liczbę 0,(4) − 0,2(1) zapisz w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego. Wynik wg książki ma wyjść 7/30
5
kasia:
Trójmian kwadratowy ax
2
+bx−c−0 ma pierwiastki x1 i x2. Wówczas nieprawdą jest, że: A. liczby a, b, c są całkowite
3
Sandi:
Zadanie 2. Oblicz. a) (p{4−
√
15
− p{4+
√
15
)
2
0
Norek:
Ziomy, czemu jeszcze nigdy nikt z was mi tu nie pomógł? Ludzie prosze o pomoc, jest to dla mnie wazne, tyle juz zadan tu dawalem i prosiłem o pomoc i
1
Patrycja:
w partii 40 monitorów komputerowych 4 są uszkodzone. Wybieramy 3 monitory. Na ile sposobów można dokonać wyboru, aby tylko jeden z wybranych monitorów był uszkodzony?
0
matematyczna-noga:
pomocy
Oblicz długość środkowej BD trójkąta ABC gdzie A = (1,2) B=(3,4) C = ( 5,6) ... nikt nie musi mi tego wyliczać tylko ważne dla mnie jest to co mam zrobić po kolei , bo
5
iga:
jeśli krótsza podstawa i ramiona trapezu równoramiennego maja równe długości i kat między przekątna trapezu i dłuższą podstawą ma miarę 24 stopnie to kat rozwarty trapezu ma miarę
3
kasia:
Liczby x1 i x2 są różnymi pierwiastkami rzeczywistymi równania x
2
+ax+1=0, dla pewnej liczby rzeczywistej a. Wynika stąd, że:
1
kasia:
jaka jest róznica na wykresie funkcji kwdratowej w zaleznosci od b? raz<0, raz >0
9
kasia:
Pierwiastkami równania kwadratowego ax
2
+c=0 są różne liczby y i z. Wynika z tego, że: A. y
3
+z
3
=0
8
kala:
dane są punkty P=(3,2) i R=(−4,1). Oblicz obwód kwadratu, którego punkty P i R są: a) kolejnymi wierzchołkami kwadratu,
1
Magda:
dane sa liczby a=
√
3
−2/5 i b={3}+2/5
8
Weronika:
Mam pytanie − jeśli delta wyszła mi ujemna to potrzeba liczyć jeden pierwiastek, czy wszystkie wartości są ujemne i nie trzeba tego robić?
10
Patt. ;D:
Naszkicuj wykres funkcji y=1/2x. a następnie, stosujac odpowiedznie przesunięcie naszkicuj wykres funkcji:
3
kasia:
Funkcja y=ax
2
−3x+1 jest ściśle malejąca w zbiorze R wtedy i tylko wtedy, gdy parametr a: A. a∈R
7
DSGN.:
Funkcja f kazdej liczbie naturalnej dodatniej n przyporzadkowuje liczbe˛ wszystkich liczb naturalnych nalez cych do zbioru rozwiazan nierównosci (n − x)(x − 2n) > 0 z niewiadoma
2
kasia:
Postacią iloczynową trójmianu kwadratowego f(x)=2x
2
−6x+4 jest: A. y=2(x+1)(x+2)
4
Grześ1992:
Witam mam niedługo poprawkę egzaminu i 1/4 to test, więc może jak będziecie mieć chwilę czasu to odpowiecie na parę pytań
1
kaśka:
Napisz równania asymptot wykresu funkcji:
8
robertn5012:
Rozwiąż nierówność |x
2
+6x−7|>6+|x+7|
15
Noxer:
Rozwiąż równanie: x
4
+4x
3
−18x
2
−12x+9=0
1
stereometria:
przekątna sześcianu jest o 2cm dłuższa od krawędzi tego sześcianu. Oblicz długości przekątnej sześcianu oraz przekątnej ściany bocznej
9
kasia:
Wykres funkcji liniowej
7
kasia:
Suma 25% pierwszej liczby i
1
3
drugiej oraz różnica między 75% pierwszej liczby i podwojoną drugą liczbą są równe i wynoszą 18. Te liczby to:
6
kasia:
Proste określone równaniami y=x+a i y=2x+b przecinają się w punkcie, którego obie współrzędne są dodatnie. Wynika stąd, że:
1
kamila:
mam funkcję y=2ln(lnx)−lnx i muszę wyznaczyć max i min
14
myśle myśle i nic :
Proszę o pomoc
mam do rozwiązania dwa ciekawe zadania z tekstem na podstawie układu równań
0
białefiołki:
Napisac twierdzenie o istnieniu i jednoznacznosci rozwiazania zagadnienia poczatkowego dla równania o zmiennych rozdzielonych
1
kasia:
Równanie ax+5=3x+b nie ma rozwiązań. Wynika stąd, że: A. b=5
1
kasia:
Funkcja f(x)=mx+k jest funkcją stałą. Wynika stąd, że: A. ma nieskończenie wiele miejsc zerowych
0
Jan bez Ziemi:
Obliczanie zbieżnośći szeregu:
2
Vizer:
liczby zespolone. Jak wyznaczyc część wspólną ? :
0
marcin:
e
−4/5
+e
−8
+e
22
ma ktoś jakąs propozycję jakby to zapisać w krótszej postaci z liczbą e? wytlumaczylby mi ktoś? bo zzielenialem
z góry wielkie dzieki
3
Marta:
Rozwiąż graficzne równania 2
x
+
3=−x
5
Justyna:
a). Sin3x +cos3x = √2 b). cos4x – sin4x = sin4x
1
aga:
(4x−9x
−
1/ 2x
1
/2 −3x
1
/2 + x−4+3x
1
/ x
1
/2 − x
1
/2 )
2
27
Sfeoron:
3
√
8
− 2
√
2
+
√
32
= 3* 2
3
:
2
− 2
3
:
2
+ 2
5
:
2
= ... co dalej?
5
kolo:
Witam. Jak narysować wykres funkcji 4sinαxcosα
6
Marta:
Wyznacz punkt przecięcia wykresu f(x) z osią OY sprawdź czy punkt należy do wykresu funkcji f(x)=2
x
−4 i podany jest punkt A(−2, 3 I 3/4), proszę o pomoc bo nie wiem jak sie za to
7
Nas:
Problem z całką. Witam. jak w temacie mam problem z następującą całką:
5
maja:):
W urnie znajduje się pięć kul białych i cztery czarne. Losujemy kolejno bez zwrotu dwie kule. Oblicz za pomocą drzewa stochastycznego prawdopodobieństwo wylosowania kul tego samego koloru
4
Tiamat:
Witam Was: ) Bardzo proszę o ROZWIĄZANIE tych całek:
1
Marek:
Kres dolny dodatnich liczb wymiernych?
2
Skan:
Znajdź pochodną funkcji − logarytm naturalny Czy mógłbym prosić o rozwiązanie krok po kroku poniższego zadania? Chodzi głownie o ten ułamek,
3
maja:):
Średnia arytmetyczna zestawu danych (−4, −3, 2, 3, 4) to:
2
Tiamat:
Czy dobrze to zrobiłam?
20
Godzio:
Jak udowodnić tą implikację:
7
dorotaaa:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy 60 stopni. wysokość ostrosłupa ma 6√3 cm. oblicz objętość i pole powierzchni bocznej
37
szklanka:
7
pop:
∫∫xsinxydxdy, gdzie R=[0,1]x[π,2π]
11
Jan bez Ziemi:
Zbadaj zbieżność szeregu:
7
demi:
W zbiorze A jest 7 elementów, w zbiorze B są 2 elementy . Podaj, ile elementów może mieć iloczyn tych zbiorów. Uzasadnij odpowiedź.
10
Karolina:
Pochodna z funkcji: f(x) = 2x +
1
x
Prosze o odpowiedz.
19
rudy102333:
Podaj przybliżoną wartość Cos 1 i oceń dokładność przybliżenia
61
Andrzeju:
Wyłącz przed nawias wskazany czynnik. sprawdź czy otrzymany w nawiasie trójmian kwadratowy rozkłada się na czynniki linowe. Jeśli tak podaj rozkład wielomianu na czynniki liniowe.
22
Joddy:
Jak sie rozkłada na czynniki ? Juz zapomniałam... np. W(x)=9x
2
−30x+25 to będzie (3x−5)
2
ale jak to wyszło ? Ma ktoś czas wytłumaczyć ? Bardzo
3
Bogdan:
Na dobranoc.
28
Ralph:
Dla macierzy A=[7, 2] [11, 13] (kolejno wiersze) ∊M
2
(ℤ
19
) znajdź macierze L i U gdzie L jest dolnotrójkątna z jedynkami na przekątnej zaś U jest górnotrójkątna odwracalna taka, że
1
Ania:
Proszę o sprawdzenie:
Rozwiąż w zbiorze liczb rzeczywistych formę zdaniową: F(x): x>4⇒1<x<3
4
Karolina:
x
2
=
1
2
x =
√
2
/ 2 dlaczego
1
Paweł:
2
1
2
*(n)*(n−1)
> n!
13
kamcia:
jak policzyć:
√
2
√
2
1
prelcia:
rozwiąż równanie
5
kocham matme:
suma dwóch liczb jest równa 35,a ich iloczyn 294.wyznacz te liczby. za cholere nie chce wyjśc.!
6
Aneta321:
1. Dla jakich wartości m nierówność (m
2
−1)x
2
+2(m−1)x+2>0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą?
5
szklanka:
0
prelcia:
−4 (x+1)
2
−
2
√
3
3,14
= ? prosze o wynik
3
andrzej:
Oblicz dlugosc promienia okregu opisanego na trapezie o podstawach 10
√
2
i 16
√
2
wiedzac ze przekatne trapezu ssa prostopadle
6
betii:
log4(x+3) − log4(x−1)=2 − log48
4
basik:
3*2
1
5
−2
1
5
=
6
prelcia:
2(x−√3)
2
− 1/2 = ? rozwiaz rownanie
2
Lady:
Janek ma model graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 20 cm, w którym krawędzi podstawy ma 10 cm, i chce zbudować model ostrosłupa prawidłowego o takiej samej podstawie i
1
prelcia:
rozwiaz równanie
2
aneta:
rzucono 4 monety.ile różnych wyników rzutów można zapisać za pomocą ciągu
7
Ewa:
Porównaj podane liczby: a)
√
46
i
√
7
13
O.:
Hej
mam pytanko: skończyłam w tym roku LO i od października idę na studia ( gospodarka przestrzenna). Co warto powtórzyć z LO przed pierwszymi zajęciami z matematyki? Wiem,że mój
10
Wojtek:
W trójkącie ABC dane są: wierzchołek A(2,1) i wektory AB = [7,3] oraz BC = [−6,1]. Znajdź równanie prostej, w której zawarta jest wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka C.
28
Wiktor:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których nierówność jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą.
1
zdunka:
zupełnie zapomnialam jak rozwiązywać logarytmy− jak rozwiązać:
39
Arek:
Oblicz ekstremum funkcji dwóch zmiennych
16
EWELINA:
Narysuj wykres funkcji y=x
2
− 6x− 9 Obliczyć deltę miejsca zerowe p i q. Proszę pilnie o pomoc jutro dostanę jedynkę jak tego nie zrobię
16
asdasd:
W okrag o promieniu R wpisano czworokat tak ze jedna jego przekatna jest srednica tego okregu i tworzy z sasiednimi bokami 45 i 60 oblicz dlugosc drugiej przekatnej
38
Mikołaj:
Rozłóż wielomian na czynniki (skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia). (x+1)
2
−4
3
dawid:
rozłóż wielomian w na czynniki −12x
5
+12x
3
−3x
1
Luk:
6= −2
√
2
*(−
√
2
/2) + b Oblicz Jak obliczyć te pierwiastki ;f?
5
Karlo:
Hej, Pomocy
1
Wykaż, że cos 20 * cos 40 * cos 60 * cos 80 =
16
Zamieniłem to na radiany.
3
nawiedzona:
cztery pączki są nadziewane dżemem a 5 budyniem losowo wybrano 3 pączki jakie est prawdopodobieństwo ze wszystko trzy są nadziewane dżemem
14
wojti:
1. Jak policzyć ∫1/(x
2
−x) dx od 2 do∞ 2. ∫∫cos(2x
2
+2y
2
+5) dxdy po zbiorze D: x
2
+y
2
≤4 ; x≥0 i y≥0
9
dasadasda:
rozwiąż rówanie
√
x²+32
− 2
√
x²+32
=3
2
tn:
W wycinek koła o promieniu 6cm wpisano okrąg o promieniu 2 cm. Oblicz pole wycinka: Skąd wiadomo, że obydwa promienie leżą na jednej linii?
5
feli12:
Przez jaką liczbe należy podzileić liczby 331 i 459 aby w obu przypadkach otrzymac reszte z dzielenia rowna 11?
3
mala2:
Liczba podzielona przez 3 daje resztę 1, przez 4 daje resztę 2, przez 5 − resztę 3, przez 6 −
3
YMCA:
1
2
5
√
64
log
4
√
8
1
rozkładałem to na (
)
x
= 2 do pot. 11/5 / 2
3
4
32
student:
Kompletnie nie rozumiem całek, a jutro mam zaliczenie. Znajdzie się ktoś kto mi pomoże? Prosiłbym aby ktoś wytłumaczył mi to na konkretnych przykładach. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
archiwum 786,
785
,
784
,
783
,
782
,
781
,
780