siema kto mi rozwiąże takie oto zadanko?
feli12: Przez jaką liczbe należy podzileić liczby 331 i 459 aby w obu przypadkach otrzymac reszte z
dzielenia rowna 11?
16 wrz 17:30
feli12: Przez jaka liczbe nalezy podzielic liczby 589 i 667 aby otzrymac reszty z dzielenia rowne
odpowiednio 1 i 7?
16 wrz 17:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
innymi słowy ... jaka liczba dzieli 331−11 = 320 BEZ RESZTY
tak samo jak 459−11 = 448
rozkladasz na czynniki pierwsze obie te liczby.
pamiętaj, ze musi to być liczba >11 (reszta nie może być większa od liczby przez którą dzielisz

)
16 wrz 17:33
%3Cb%20style%3D%22color%3A%23e87a2c%22%3EArtur_z_miasta_Neptuna%3A%3C%2Fb%3E%20%0Ainnymi%20s%C5%82owy%20...%20jaka%20liczba%20dzieli%20331%E2%88%9211%20%3D%20320%20BEZ%20RESZTY%0Atak%20samo%20jak%20459%E2%88%9211%20%3D%20448%0A%0Arozkladasz%20na%20czynniki%20pierwsze%20obie%20te%20liczby.%0A%0Apami%C4%99taj%2C%20ze%20musi%20to%20by%C4%87%20liczba%20%26%2362%3B11%20(reszta%20nie%20mo%C5%BCe%20by%C4%87%20wi%C4%99ksza%20od%20liczby%20przez%20kt%C3%B3r%C4%85%20dzielisz%0A%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fwykrzyknik.gif%22%3E)%0A%0A
16 wrz 17:33
Alkain: 320 + 11 =331
448 + 11 =459
Wspólne dzielniki liczb 320 i 448 powyżej 11 będą odpowiedzią
331:16=20 r 11
459:16=28 r 11
331:32=10 r 11
459:32=14 r 11
331:64=5 r 11
459:64=7 r 11
Jak coś pominąłem to mnie poprawcie

Drugi przykład zrób analogicznie
16 wrz 17:40
Mila: Wczoraj rozwiązałam, szukaj.
16 wrz 21:43