28 mar 17:39
Natalia: daj mi kilka minut

wlasnie powtarzam ciagi to sobie pocwicze
28 mar 17:44
Natalia: Jak narazie obliczyłam 3 ostanie linijki
6 linijka: q=9 n=3
7 linijka a1=5 Sn=155+155√5=155(1+√5)
8 linijka: n=5 Sn=−7√3−21√2
28 mar 18:24
Natalia: 1 linijka: q=2 Sn=279
28 mar 18:42
Natalia: 4 linijka: an=8748 n=8
28 mar 18:50
Natalia: 2 linijka: a1=8 an= 2048
28 mar 18:55
Natalia: w linijce 3 musi byc blad bo inaczej to nie wychodzi
a1=5 n=5 i Sn= 9 11/15=155/16 inaczej to nie wychdozi
28 mar 19:01
Julia ;): poproszę jeszcze o wzory do obliczeń
28 mar 19:02
Julia ;): 3 linijka:
q= 1/2
An = 5/16
Sn= 19 i 11/16
brakuje: a1 i n
28 mar 19:04
Julia ;): I nie ma 5 linijki
28 mar 20:35
Mag: w linijce 6 n=7
Sn = a1*(1 − qn)/(1−q)
2*( 1−qn):(1 −q) = 2186 /:2
( 1−qn):(1 −q) = 1093
1− qn = 1093*(1 −q)
−qn = 1093 −1093 q −1
−qn = 1092 − 1093q
−qn +1093q = 1092
− 729q +1093q = 1092
364q = 1092
q = 1092 : 364
q = 3
qn = 729q
3n = 3⁶*3
3n = 3⁷
n = 7
2 paź 14:16
kasia: bardzo proszę o całe rozwiązanie linijki 4 i 8
1 gru 22:15
sushi_ gg6397228:
a jakis własny wkład w to zadanie
1 gru 22:26
omgwtf: skąd sie kolego wzieło qn =729q
12 mar 19:54
karolina: właśnie tez nie rozumiem dlaczego qn wynosi 729q?
17 wrz 19:14
karolina: już nieaktualne!
17 wrz 19:18
Ala: Natalia chyba w 8 linice ma błąd. Ja otrzymałam równanie 36√6 =√6(n−1) czyli n musi sie
równać 6 i to zmienia wartość sumy
13 kwi 17:07
vxcvxc: ≥≥≥≥≥≥≥≥
17 wrz 17:17
RybaK: dlaczego w 3 linijce takie wyniki?
mi wyszło a1=10 , n=6
6 wrz 15:52