algebra
Ralph: Dla macierzy A=[7, 2] [11, 13] (kolejno wiersze) ∊M2(ℤ19) znajdź macierze L i U gdzie L
jest dolnotrójkątna z jedynkami na przekątnej zaś U jest górnotrójkątna odwracalna taka, że
A=L*U.
Potrzebuje wogole naj sam pierw sposobu na znalezienie liczby która w tym przypadku pomnożona
przez 7 i dodana do 11 w wyniku daje zero w tym ciele...czyli taka w ktorej 19 miesci sie bez
reszty.
próbowałem w ten sposob
7*x+11=0
7*x=8
x=8*12−1
16 wrz 20:49
Ralph: chyba nikt nie lubi algebry
16 wrz 20:57
b.: 7x = 8 => x = 7−1*8
jak znaleźć 7−1?
używamy algorytmu Euklidesa do znalezienia NWD(19,7), o którym z góry wiemy, że jest równy 1:
19 = 2*7 + 5
7 = 1*5 + 2
5 = 2*2 + 1
stąd
1 = 5 − 2*2 = 5 − 2*(7−5) = 3*5 − 2*7 = 3*(19−2*7) − 2*7 = 3*19 − 8*7
czyli
8*7 = 3*19 − 1 = −1 (mod 19),
skąd
−8 * 7 = 1 (mod 19)
czyli
7−1 = −8 = 11 (mod 19)
16 wrz 21:02
b.: warto sprawdzić rachunki: 7*11 = 77 = 76+1 = 1 (mod 19), zgadza się
16 wrz 21:03
Ralph: a co sie dzieje po pierwszym "skąd"? nie bardzo rozumiem.... noi nadal nie mam liczby ktora
zeruje ...
16 wrz 22:04
Ralph: pomoże ktos?:(
16 wrz 22:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
mały błąd ... to 7*x = 11 ... a nie 7*x + 11 = 0

czyli 7*x − 11 = 0 ... czyli 7*x + 8 = 0
16 wrz 22:37
Gustlik: Ralph wskazówka: elementy macierzy wpisuj do Excela, a potem kopiuj−wklej na stronę,
będzie wyglądać tak:
7 2
11 13
16 wrz 22:40
Ralph: jakże to....? własnie szukamy takiego x, że 7*x+11=0 ,a o co kamano z tym po nwd?
16 wrz 22:43
b.: ,,znalezienie liczby która w tym przypadku pomnożona przez 7 i dodana do 11 w wyniku daje zero
w tym ciele''
jak dla mnie to oznacza liczbę x taką, że 7x + 11 = 0 −− więc tak jak było jest moim zdaniem
dobrze
16 wrz 22:44
Ralph: dzięki za wskazówke...zawsze sie zastanawialem nad tym własnie heh
16 wrz 22:44
16 wrz 22:45
Ralph: moim zdaniem też, tylko nie czaje operacji tutaj...1 = 5 − 2*2 = 5 − 2*(7−5) = 3*5 − 2*7 =
3*(19−2*7) − 2*7 = 3*19 − 8*7 i wynik chyba nietaki
16 wrz 22:47
b.: algorytm Euklidesa, oprócz tego, że pozwala znaleźć NWD(a,b), pozwala też znaleźć takie m,n, że
NWD(a,b) = ma + nb
a to pozwala znajdować odwrotności elementów np. w Z19 −− żeby znaleźć odwrotność np.
7−1, bierzemy a=19 i b=7...
16 wrz 22:47
Ralph: aha dzieki
16 wrz 22:48
Ralph: i teraz jak znajde tylko te l zjedynkami na przekatnej i u to od razu beda takie ze A=L*U
16 wrz 22:50
b.: > tylko nie czaje operacji tutaj...1 = 5 − 2*2 = 5 − 2*(7−5) = 3*5 − 2*7 = 3*(19−2*7) − 2*7 =
3*19 − 8*7 i wynik chyba nietaki
na początku dzielę kolejno jak w algorytmie Euklidesa (to te 3 wiersze), a później piszę
zaczynając od końca:
1 = 5 − 2*2 (z 3 wiersza wyliczam 1)
teraz z drugiego wiersza wyliczam 2 = 7 − 1*5 = 7−5, i wstawiam to do poprzedniego:
1 = 5 − 2*(7−5)
i otwieram nawiasy, tak zeby dostac coś razy 5 plus coś razy 7:
1 = 3*5 − 2*7
i dalej wyliczam z pierwszego wiersza 5 = 19−2*7 i wstawiam...
16 wrz 22:50
16 wrz 22:52
Ralph: śliczne dzięki
16 wrz 22:54
Ralph: nie no nie zgadza mi sie .....nasze x ma miec 88? czy tez w ciele czyli 12

tak czy siak nie
zeruje...
16 wrz 23:20
b.: x=11 ⇒ 7x = 1 mod 19
16 wrz 23:30
Ralph: nie no 12 jednak zeruje. zrobilem 8*11=88 a w ciele 12.... dobra a jakbym chcial znaleźć
2−1 w ciele Z19
NWD(2,19)
19=9*2+1
2=2*1
NWD(2,19)=1
1=19−9*2 i co dalej ?
16 wrz 23:49
b.: ... = −9*2 = 10*2 −−> 2−1 = 10
16 wrz 23:51
Ralph: ale skad ta dycha sie wziela własnie? sory to juz ostatnie pytanie hehe
16 wrz 23:54
b.: −9 = −9+19 = 10
16 wrz 23:58
b.: no i tu korzystamy z tego, że
−(9*2) = (−9)*2
16 wrz 23:59
Ralph: jest to moze gdzies opisane jak robic? chcialbym znalezc a jakos nie mogę. Nadal jakos nie
kumam z kigo sie diabla wzielo to 19 znowu heh
17 wrz 00:06
b.: chyba jestesmy w Z19, czy nie? jeśli tak, to 19=0 (mod 19), −9=10 (mod 19)
17 wrz 00:39
b.: (w postach powyzej zapomnialem o dopisaniu (mod 19))
17 wrz 00:39