wykres funkcji
nena: Narysuj wykresy funkcji
y=x2
y=2x2
y=12 x2
2 wrz 19:09
think:

ponieważ wszystkie te funkcje to parabole to z grubsza wyglądają tak, tylko musisz sobie zrobić
tabelkę i policzyć konkretne punkty.
np:
f(x) = 2x
2
dla x = 1 y = 2*1
2 = 2 (1,2)
dla x = 0 y = 0 (0,0)
dla x = −1 y = 2*(−1)
2 = 2 (−1,2)
dla x = 3 y = 18
itd i z po tych punktach z grubsza rysujesz krzywą podobną do tej na rysunku.
Jeśli oczekujesz, że ktoś Ci to tutaj narysuje a Ty tylko przepiszesz do zeszytu, to możesz się
nie doczekać...
Możliwości graficzne są zbyt skromne a zagadnienie nie jest na tyle skomplikowane abyś sobie
nie dała rady sama.
2 wrz 19:17
nena: nie ni czekam na gotowe zadanie tylko pomoc
poniewaz nauczyciuel kazal narysowac nam to na kartce bloku milimetrowego a w tabelce wpisywac
liczby od −5 do 5 skaczac co
12 nie za bardzo mi to wychodzi
2 wrz 19:21
think: czyli masz policzyć f(x)
dla x ∊ {−5; −4,5; −4; −3,5; −3; −2,5; −2; −1,5; −1; −0,5; 0; 0,5; 1; 1,5; 2; 2,5; 3; 3,5; 4;
4,5; 5}
podstawiaj po kolei wylicz y dla tych x jakoś pójdzie sporo tego ale dasz radę spokojnie
2 wrz 19:27
nena:

tak, tak wyliczylam tylko mi ta parabola wyszla nieparabolowa xd
bo kiedy dla :
y=x
2
x=4.5 a y=16.25
x=4 a y=16
i wychodzi mi to takie kwadratowe
2 wrz 19:32
think: a na ile kratek masz jednostkę?
wiesz może warto zrobić większą jednostkę wtedy odstępy między punktami będą większe

i
wykres wyjdzie ładniejszy.
2 wrz 19:34
ak1: x=4.5 a y=16.25 coś nie tak policz dobrze
2 wrz 19:36
think: no tak

to przecież 20,25

i wszystko jasne
2 wrz 19:38
nena: tak tylko ze kartka jest formatu a 4 i ma 27 jednostek a drugi wykres mam do 50

y=(4,5)
2 = 16.25
2 wrz 19:39
nena: dzięki
2 wrz 19:40
nena: dobra zmienilam a tak dla pewnosci
(−1
12)
2 = 2,25?
2 wrz 19:45
think: tak, a nie masz kalkulatora

chyba nie zakazał wam skorzystać
2 wrz 19:54
Dawid: [−2, −3]
17 wrz 18:58
nickk :P: y=x2
19 wrz 20:45
h bkbh: wykres funkcji wedlug tabeli x=−2,−1,0,1,2 natomiast y=5,2,1,2,5
6 sty 17:53
5-latek: No to moje szczere gratulacje
(−2)
2=5 u Ciebie i to samo 2
2=5 no
6 sty 18:00