Liczby zespolone
Vizer:
liczby zespolone. Jak wyznaczyc część wspólną ? :
z
6 = 64 i |z+64|<64
Można tak, że policzyłem z − ty spełniające pierwsze równanie to:
z
1 = 2
z
2 = 1 +
√3i
z
3 = −1 +
√3i
z
4 = −2
z
5 = −1 −
√3i
z
6 = 1 −
√3i
Druga nierówność to koło o środku (−64,0) i promieniu równym 64.
teraz narysować sobie to na jednym rysunku i z rysunku odczytać trzy liczby spełniające te dwa
warunki czyli:
z = −2 v z = −1 +
√3i v z = −1 −
√3i
Czy trzeba to jakoś algebraicznie, jeśli tak, to jak to zrobić