Pomóżcie;)
Matematyk: Błagam pomóżcie

! Prosiłbym o pełne rozwiązanie

Z góry dziękuję

Dany jest prostokąt o bokach długości a i b. Oblicz jak i o ile zmieni się jego pole jeżeli a
wzrośnie o 20% i b zmaleje o 20%.
7 paź 19:08
Kejt: pomóżcie, czy rozwiążcie za mnie..?
7 paź 19:11
Dwiekropki: Kejt, dokładnie.. : ) ja proszę o pomoc a dokładnie o spr zadania..
7 paź 19:14
Dwiekropki: A kolega niech narysuje sobie dwa prostokąty i opisze boki :
Pierwszy propstokąt ma boki a i b , a drugi a+20%a i b−20%b
A wzór na pole prostokąta chyba znasz, prawda?
7 paź 19:16
R.W.16l: jeżeli a wzrosśnie o 20% to będzie a+20%a=a+0,2a=1,2a
jeżeli b zmaleje o 20% to będzie b−20%b=b−0,2b=0,8b
bo raczej jak odejmujemy od liczby ileś procent, to domyślnie że z tej liczby

a*b=ab
1,2a*0,8b=(1,2*0,8)*a*b=2ab
pole wzrośnie dwukrotnie
tak dokładnie może być?
7 paź 19:18
Ja: (a+
15a)*(b−
15b) to wzór na pole drugiego prostokąta. Bierzesz karteczkę i liczysz
7 paź 19:19
Ja: kurcze, chyba nie policzysz

. Generalnie popieram Kejt, lepiej żeby forum uczyło a nie
służyło do szukania jeleni od czarnej roboty.
7 paź 19:21
WOJTEK:
a+20%a=1,2a
b−20%b=0,8b
a*b=ab=P
1,2a*0,8b=1,2*0,8*ab=0,96ab=0,96P
1,2*0,8=0,96
7 paź 19:21
Ja: A jednak, w rozwiązaniu podanym przez "R.W.16l" jest błąd
7 paź 19:23
R.W.16l: robiłem tak... 12/10* aaa razy a nie dodać... ehh
a co do robienia czarnej roboty.. wchodzę tutaj raz na jakiś czas i tylko po to by zrobic
jakieś łatwe zadania, wiec czy jestem jeleniem?
7 paź 19:28
Ja: ależ ja nie mam zamiaru nikomu ubliżać, sam robię zadanka dla przyjemności, jednak jestem
stanowczym przeciwnikiem leserstwa, więc wolę podpowiadać lub dawać jakieś wskazówki żeby
nasza droga młodzież nauczyła się myśleć logicznie
7 paź 19:30
Kejt: ej ej, ja też należę do tej "drogiej młodzieży" ;>
7 paź 19:32
R.W.16l: nie czuję się ubliżony, tak tylko stwierdzam, dla samego siebie...
sam taki byłem jak Ty, "Ja" parę miechów temu... tylko wskazówki, nie robic zadan,
naprowadzać... ale teraz... jehh olać to jak moge zrobić w mniej niz 5 minut to czemu nie?
7 paź 19:32
R.W.16l: to poproszę w takim razie o pomoc... chodzi mi o naprowadzenie w zadaniu
Wyznacz te wartości parametru m (m∊R), dla ktorych każde z rozwiazan rownania
mx2−(m2+m+1)x+m+1 są większe od zera
Koleś robił te zadanie z pół godziny, sam często nie wiedząc jak
jakieś wskazówki? zaraz dam w przyblzeniu jego rozumowanie
7 paź 19:35
R.W.16l: 1. Ogólny problem
dał tu masę warunków
Δ>0,
a≠0,
x
w∊(α; β) gdzie (α; β) to jakiś zbiór w którym są miejsca zerowe (jak wynika z rysunku)
a*f(α)>0
a*f(β)>0
2. potem dał takie założenia już do zadania
m≠0
Δ>0
m[m−(m
2+m+1)+m+1]>0
z I. założenia wynika że m∊R−{0}
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
z II założenia wynika że m∊R−{ |
| ; |
| } |
| | 2 | | 2 | |
z III założenia wynika że m∊R
+
czyli z tych trzech pierwszych m∊R
+−{to z założenia II}
mając ten przedział można podzieliż obustronnie przez m i wyjdzie −m
2+m>0
czyli po uwzglęgdnieniu wszystich założeń mamy m∊(0;1)−{−1+
√5}{2}}
7 paź 19:42
R.W.16l: źle przepisałem sorry, (...)+m+1=0 i są większe od 1
7 paź 19:43
R.W.16l: czy nie można po prostu założyć że delta jest większa od zera (bo musi być więcejniz jedno
miejsce zerowe) i że oba są po prostu większe od 1? x1>1 i x2>1?
7 paź 19:44
Ja: Oj, tu mam delikatny problem, zaraz jeszcze nad tym pomyślę
7 paź 19:51
Ja: chwila, bo strony nie odświeżałem i dopiero reszta doszła.
7 paź 19:52
Ja: Oj, tutaj raczej nie powalczę, delikatnie brakuje mi wiedzy.
7 paź 20:05
R.W.16l: mhm, spoko, dzięki za próby

aha, jedna nota dodatkowa, że gdyby te miejsca zerowe miałybyc takie same (znalazłem na boku
napisane było) to delta mogłaby być większa równa zero i wtedy wynik wychodzi tylko (0;1)...

Pozdro, branoc
7 paź 20:09
Ja: oooj stary, teraz to mi namieszałeś, innym razem moge powalczyć, ale na spokojnie żeby wszystko
było klarowanie rozpisane, bo zadanko faktycznie ciekawe, daje do myślenia. Miłego
7 paź 20:18
x: α
17 wrz 18:07