pomocy
karolina: Jak rozwiązywać takie równania?
2logx 3 * log3x 3 = log9√x 3
17 wrz 16:16
karolina: ?
17 wrz 16:28
karolina: pomocy?
17 wrz 16:39
karolina: ?
17 wrz 16:54
karolina: nikt nie umie?
17 wrz 17:02
Maslanek: Dziedzina.
Sprowadź do wspólnej podstawy na pewno.
17 wrz 17:09
karolina: dziadzina to oczywiste... ale właśnie po sprowadzeniu do wspólnej podstawy...
17 wrz 17:10
Maslanek: Wszędzie masz trójki.
Sprowadzasz więc do logarytmu o podstawie 3.
17 wrz 17:12
karolina: źle sprowadzałam... próbowałam do podstawy x... dziękuję
17 wrz 17:14
PW: Co taki pośpiech?
Zastosuj wzór na zamianę podstaw logarytmów, żeby zrobić z tego same logarytmy o podstawie x:
| | logx3 | | logx3 | | logx3 | |
log3x3 = |
| = |
| = |
| , |
| | logx3x | | logx3 + logxx | | logx3 + 1 | |
z drugim podobnie i rozwiąż powstałe równanie wymierne.
Nie zapomnij o założeniach dla x.
17 wrz 17:21
karolina: dziekuję, taki pośpiech bo czasu mało a zadań dużo
17 wrz 17:40