Rozwiąż równania i nierówności.
monikax13: Rozwiąż równania i nierówności:
a) -4k2-16x+9=0
b) 2(2x-3)(x+1)-5(x-1)2=2(x-2)(x-1)
c) -x2-3x+4≥0
d) x2 - 7x+12>0
e) -4a2-16a+9=0
f) x2 -6x+9≤0
Proszę o rozwiązanie tych zadań. Dziękuję.
23 mar 10:59
Miki: tutaj nic trudnego nie ma...
23 mar 11:00
Miki: od c do f
wyliczaj Δ ,x1,x2
23 mar 11:02
Miki: acha, no i pamiętaj że w przypadku nierówności kwadratowych na koniec rysuje się
parabole.
a>0 ramiona paraboli skierowane są do góry,
w przypadku a<0 ramiona paraboli są skierowane do dołu
23 mar 11:06
monikax13: Witam.
Łatwo pisać że to nic trudnego, jak się to rozumie, ja nie mam pojęcia jak zabrać się za
to zadanie, proszę rozwiąż choć jeden przykład, żebym wiedziała od czego zacząć.
Z góry dziękuję.
23 mar 14:03
Lukasz: d) x2 - 7x + 12>0
Liczysz delte:
72 - 4*12*1= 49 - 48=1
Pierwiastek z 1 = 1
Wzory na miejsca zerowe powinnas znac.
Powodzenia.
23 mar 14:21
Lukasz: Zapomnialem ze to nie rownosc. jak juz masz miejsca zerowe zaznaczasz je na osi i
rysujesz parabole ( w tym rpzyadku z ramionami skierowanymi do gory gdyz wspolczynik
przy x2 jest dodatni) Nastepnie odczytujesz w ktorych przedzialach funkcja jest wieksza
od zera (wykres paraboli lezy nad osią)
23 mar 14:24
Eta:
Pomogę Ci! ( to naprawdę łatwe! ....
a) liczysz deltę;
Δ= (-16)
2 - 4*(-4)*9= 256 +144 = 400
√Δ = 20
x
1 = ( 16 +20)/-8 = - 4.5
x
2 = (16 - 20)/ -8 = 0,5
b/wymnażamy, podnosimy do kwadratu i porządkujemy równanie
2( 2x
2 +2x -3x -3) -5( x
2 -2x +1) = 2(x
2-x -2x +2)
po uporządkowaniu otrzymasz ( uporządkuj sama!
-3x
2 +14x - 15=0 ( policz podobnie deltę i x
1 i x
2
dokończ sama

c/ nierówność:
-x
2 -3x +4 ≥ 0 liczymy deltę i x
1 i x
2
oblicz podobnie jak wyżej
x
1 = - 4 x
2 = 1 ( oblicz i tyle powinny Ci wyjść miejsca zerowe)
ponieważ a= -1 --- to ramiona paraboli do dołu
teraz zaznaczamy na osi:
I + + + + + I
-----------(-4)-------------------1----------------->x
- - - - I I - - - - -
wybieramy jako rozwiązanie
te przedziały gdzie : + + + + ----- wraz z m-cami zerowymi
bo nierówność ≥0
czyli odp: x€< -4, 1 > przedział obustronnie domknięty
d/ podobnie: policz deltę , x
1 i x
2 ( potrafisz już)
powinny Ci wyjść x
1 = 4 x
2 = 3
a= 1 >0 ---- więc w tym przypadku ramiona paraboli do góry
czyli: + + + + I I + + + +
-------------3----------------4-------------->x
I - - - - - I
wybierz przedziały + + + + --- tym razem bez m-c zerowych
bo nierówność >0 czyli bez m-c zerowych
więc przedziały otwarte obustronnie:
czyli x€( -∞,3) U ( 4,∞)
w e/ masz to samo co w a) tylko niewiadoma nazywa się "a"
podaj rozwiązania na a
1 = .... a
2 = ....
f/ x
2 - 6x +9 ≤0
to ( x -3)
2 ≤0 miejsce zerowe to x = 3
możesz tez policzyć deltę i takie miejsce zerowe otrzymasz
bo delta = 0
więc ta nierówność jest spełniona tylko dla x = 3
+ + + + + I + + + +
bo: -------------------3----------------->x
osiąga tylko wartości dodatnie i równe zero tylko dla x = 3
Naucz się tego! to podstawowe wiadomości !
należy je znać




!
powodzenia!
23 mar 14:38
daga: |x−3|=5
17 wrz 18:59
anusia : 3x2+4x+5=0
24 wrz 13:24
anusia :
2x2+x+1≤0
24 wrz 13:26
anusia : x2+2x−4=0
24 wrz 13:26
anusia : 2x2−3x+8=o
24 wrz 13:27
anusia : zbadaj liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru m x
2+mx+2m−3=0 prosze a pomoc z
gory slicznie dziekuje
24 wrz 13:30
anusia : naszkicuj wykres funkcji f(x)=−(x+3)2−2 oraz podaj jej własnosci
24 wrz 13:32
alutkach885: 3(1−3x)+(−1)(3x−5)(3x+5)−2(x+2)2
(x+2)2−(4−x)(4+x)=2(x−3)2+1
2(x−5)2−3(x+1)2<6−x2
30 wrz 14:51
alutkach885: zaznacz na osi liczbowej rozwiazanie nierownosci a) (3−x)>2 b) (x+4)<3 dziekuje
1 paź 16:48
IWONCIA: Rozwiąż równania i nierówności:
a) x+1< (x+5)
2−(x−6)
2
b) (x−3)
2−x
2−3/3−9< (x−2)(x+2)/6+1/2x
2
c) log1/2 Ix−3I=−4
d) √1−x−x)(√1−x+x)=−x
2+2x
PROSZĘ BARDZO KOGOŚ O POMOC
2 paź 18:52
rolnik :): @IWONCIA jeżeli masz jakieś zadanie to następnym razem najlepiej napisać na osobnej stronie
a) x+1< ((x+5)−(x−6))((x+5)+(x−6)) to ze wzoru skróconego mnożenia, dalej sama

resztę
podpunktów przepisz pożądnie bo nie wiadomo o co chodzi np.w d) raczej nie jest w twoim
zadaniu
√1 tylko chyba z
√1−x
2 paź 18:58
IWONCIA: Przepisuję jeszcze raz bo są problemy z odczytaniem
(x−3)2 − x2 −3/3−9< (x−2)(x+2)/6+1/2x2
2 paź 19:07
IWONCIA: Przepraszam za błędy
(x−3)2− x2 −3/3−9< (x−2)(x+2)/6+1/2x2
2 paź 19:11
anusia : pomoze mi ktos rozwiazac te zadania pod nickiem anusia bo potrzebuje je na teraz na soboete do
szkoly prosze bardzo o pomoc
4 paź 10:52
edi: |x−5|≤6
3 sty 23:31
Marlena: 3(2x+5)−4(7−x)=8(x+2)
14 sty 17:07
ZK: To jest naprawde proste do zrobienia niem dlaczego dajesz to zadanie na forum
W tym nie ma nic trudnego
1 wymnazam nawiasy 6x+15−28+4x=8x+16
2. Przenosze niewiadome (z xami ) na lewa strone a wiadome (bez x−ow ) na prawa strone
rownania
pamietajac o zmianie znakow
6x+4x−8x=16−15+28
3. Redukcja czyli mamy 2x=29
| | 29 | |
4 wyliczam x = |
| = zostawie to Tobie dla satysfakcji ze rozwiazalas |
| | 2 | |
14 sty 19:27
weśśka: 2x − 8=10
26 maj 00:08
Eta:
To równanie z 3 klasy podstawówki
26 maj 00:09
bezendu: 2x=18
x=9
w podstawówce tego nie uczą
26 maj 00:20
Eta:
26 maj 00:30
pawel: (x−4)(2x−7)≤0
20 cze 13:40
maadziaa: Ix+1I=3
15 lis 13:14
maadziaa: Ix+5I<1
15 lis 13:14
15 lis 13:15
pigor: ..., np. tak : narysuj sobie oś liczbową OX, z odcinkiem jednostkowym,
a wtedy równanie :
|x+1|= 3 oznacza, że szukane liczby x odległe na tej osi od liczby −1, o 3
jednostki, to liczby x= −1+3= 2 lub x= −1−3= −4, a więc odp.
x∊{2,−4} .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie nierówność :
|x+5|< 1 oznacza, że szukane liczby x odległe na tej osi od liczby −5,
o mniej niż 1−na jednostka (mniej niż jeden), to liczby z przedziału
(−5−1; −5+1) = (−6;−4), a więc odp.
x∊(−6;−4) . . ...
15 lis 13:41
Kinga: −3(x+2)−4(x−5)>−9x+14
21 lis 12:24
5-latek: W czym problem masz ?
21 lis 12:26
Gosia : Rozwiąż równania lub nierówności
Ważne z góry Dziękuje
a) x
2 −2
√3x+3=0
b) 4(
12−x)
2−3(x−2)(3x+2)=(7−x)
2−16
d) x
2−5x+6<0
| | x−4 | | 6−x | |
e)( |
| )2−( |
| )2>(x−3)2 |
| | 2 | | 2 | |
f) (
√2−x)(x+7)≥0
3 gru 15:56
Karma: Ja nie pamietam jak sie liczy oblicz nierownosci i rownania
A) 3x2−10x+3=0
B) 2x2−x−5=0
C)x2 +6x+9=0
D)5x2−4x+1=0
E)9x2−16=0
F)2x2+7x=0
A)x2−5x+>0
B)x2+7x+15<0
Prosze pomozcie
3 cze 20:46
Janek191:
a) 3 x
2 − 10 x + 3 = 0
a = 3 b = − 10 c = 3
Δ = b
2 − 4 a*c = 100 − 4*3*3 = 64
√Δ = 8
| | − b − √Δ | | 10 − 8 | | 2 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 a | | 2*3 | | 2*3 | | 3 | |
| | − b + √Δ | | 10 + 8 | | 18 | |
x2 = |
| = |
| = |
| = 3 |
| | 2 a | | 6 | | 6 | |
c) x
2 + 6 x + 9 = 0
( x + 3)
2 = 0
x + 3 = 0
x = − 3
=====
e) 9 x
2 − 16 = 0
(3 x)
2 − 4
2 =0
( 3 x − 4)*(3 x + 4) = 0
3 x − 4 = 0 lub 3 x + 4 = 0
3 x = 4 lub 3 x = − 4
======================
f) 2 x
2 + 7 x = 0
x*( 2 x + 7) = 0
x = 0 lub 2 x + 7 = 0
x = 0 lub 2 x = − 7
x = 0 lub x = − 3,5
================
3 cze 20:55
Janek191:
b) i d) liczymy tak jak a)
3 cze 20:58
Karma: Dziekuje
3 cze 22:38
Karma: Postac kanoniczna f(x)=3x2 +2x−1 i postac iloczynowa tej funkcj −
Ustal.gdzie funkcjia przyjmuje wartosci dodatnie zapisz je w przedziale
3 cze 22:55