Problem z całką.
Nas: Problem z całką.
Witam. jak w temacie mam problem z następującą całką:
Proszę o rozwiązanie i ewentualne objaśnienia.
17 wrz 10:51
AS: W temacie brak znaku całki
Podstawienie:
x =
√2/5t , dx =
√2/5dt
| | 16 | | √2/5dt | | 16 | | √2/5dt | |
J = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | 625 | | 5*2/5t2 + 2 | | 625 | | 2(t2 + 1) | |
| | 16 | | 1 | | dt | | 16 | | 1 | |
J = |
| * |
| *√2/5∫ |
| = |
| * |
| *√2/5arctan(t) + C |
| | 625 | | 2 | | t2 + 1 | | 625 | | 2 | |
Powrócić do zmiennej x podstawiając za t
17 wrz 11:26
Nas: Dziękuje za odpowiedź ale mam w odpowiedziach coś takiego:
A program derive liczy mi jeszcze inaczej:
17 wrz 11:50
AS: Wyniki są równoważne,tylko je odpowiednio poprzekształcać.
17 wrz 11:59
Basia:
no bo:
| | √5 | |
5x2+2 = 2(52x2+1) = 2[ ( |
| x)2+1 ] |
| | √2 | |
podstawienie to:
| | √5 | | √5*√2 | | √10 | |
t = |
| x = |
| x = |
| x |
| | √2 | | √2*√2 | | 2 | |
| | 8 | | 1 | | 2 | |
J = |
| ∫ |
| * |
| dt = |
| | 625 | | t2+1 | | √10 | |
| 16√10 | |
| arctgt +C = |
| 625√10*√10 | |
| 16√10 | | √10 | |
| arctg |
| + C = |
| 6250 | | 2 | |
| 8√10 | | √10 | |
| arctg |
| + C |
| 3125 | | 2 | |
AS się pomylił w podstawieniu (na odwrót jest jak widać)
reszta to rachunki na pierwiastkach
17 wrz 12:04
Basia: a nie sorry; AS się nie pomylił; to ja przeczytałam zapis Asa "na odwrót"
17 wrz 12:06
Basia: no i przy arctg x "zeżarłam"
17 wrz 12:08
Nas: Dziękuje i pozdrawiam.
17 wrz 12:18
25 wrz 19:19