Podaj najmniejszą wartość wyrażenia |x|+|x+5| ?
.: Podaj najmniejszą wartość wyrażenia |x|+|x+5| ?
10 paź 19:14
Nadek:
?=5
10 paź 19:28
.: no tak taka jest odpowiedź ale jak do tego dojść ? podstawiłęś w x=0 ?
10 paź 19:29
Godzio:
|x| + |x + 5|
rozpatrujesz 3 przypadki:
x ∊ (−∞,−5)
−x − x − 5 = −2x − 5
dla x ∊ <−5,0)
−x + x + 5 = 5
dla x ∊ <0,∞)
x + x + 5 = 2x + 5
I teraz widać że najmniejsza wartość jest 5
10 paź 19:33
.: i wszystko jasne dziękuję za pomoc
10 paź 19:39
gość: ale czemu rozpatruje się akurat te przypadki? skąd to się bierze?
17 wrz 18:12