Kto mi na szybko zrobi te zadanka?
ingusia: 1. uzasadnij ze suma:
a) trzech kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 3
b) czterech kolejnych liczb podzielnych przez 4 jest podzielna przez 8
c) pięciu kolejnych liczb podzielnych przez 3 jest podzielna przez 15
2. wykaz, ze suma kwadratow dwoch kolejnych liczb naturalnych jest liczba nieparzysta.
3. wykaz, ze szescian sumy dwoch kolejnych liczb nieparzystych jest liczba podzielna przez 64.
16 wrz 17:05
PW: 1 a)
Liczba nieparzysta ma postać 2k + 1, k − dowolna liczba naturalna
Trzy liczby nieparzyste to
2k +1
2l +1
2m +1
−−−−−−−−−
w sumie: 2(k+l+m)+3
Jeżeli liczby były kolejne, to znaczy l=k+1, m=k+2, to mamy w sumie
2(k+k+1+k+2)+3 = 2(3k+3)+3 = 3(2k+2)+3 = 3(2k+2+1) = 3(2k+3) − liczba podzielna przez 3.
16 wrz 20:32
Mila: a)
2k+1− pewna liczba nieparzysta, k∊C
2k+1,2k+3, 2k+5 −trzy kolejne liczby nieparzyste
2k+1+2k+3+ 2k+5=6k+9=3(2k+3)
− wielokrotność liczby 3, zatem suma ... jest podzielna przez 3.
b)4k −pewna liczba podzielna przez 4, k∊C
4k, 4k+4, 4k+8,4k+12 − cztery kolejne liczby podzielne przez 4
4k+ 4k+4+4k+8+4k+12=16k+24=8(2k+3), dla k∊C liczba (2k+3) ∊C
suma jest wielokrotnością 8, zatem jest podzielna przez 8.
17 wrz 16:21
asdf: PYTANIE!:
to nie powinno zaczynać się od 2k − 1? Sposobem 2k + 1 wyrzucamy liczbę 1, która też jest
liczbą całkowitą, nie parzystą
17 wrz 16:25
asdf:
17 wrz 16:40
PW: k są całkowite, no to dla k=0 masz jedynkę. A jeśli się ograniczyć do liczb naturalnych, to
zero jest liczbą naturalną.
17 wrz 17:25
asdf: No tak

Czyli 2k − 1 odpada, 0 jest parzyste

Dzięki!
17 wrz 17:31