Proszę o wskazówkę, odnośnie :
Andżej: Wyznacz wartość parametru m, dla którego miejsce zerowe funkcji:
a)f(x)=3x+2m+6 m.z jest liczbą mniejszą od 2
b)f(x)=−4x+|3−m| m.z jest liczbą nie większą niż 1
c)f(x)=|3−2m)x−6 m.z jest równe 2
Nie oczekuję rozwiązania, chcę tylko wiedzieć od czego zacząć. Z góry dzięki.
22 kwi 23:36
soulee: Za f(x) podstawiasz 0 i piszesz równanie:
0=3x+2m+6
docelowo chodzi o to żeby x<2, wystarczy tylko rozwiązać
22 kwi 23:48
Amaz: musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czym jest miejsce zerowe? No jest to taki punkt który ma
współrzędne <x,0>, potem należy ułożyć odpowiednią nierówność, prosiłeś o wskazówke, więc
dalej Ci nie powiem
22 kwi 23:49
soulee: Powiedziałbym raczej ze ma współrzędne (0,y) − przecina oś x w danym miejscu a nie y
22 kwi 23:52
Amaz: miejsce zerowe funkcji, to miejśce gdzie współrzędna igrekowa jest zerowa, a x chcemy policzyć
22 kwi 23:54
soulee: fakt
23 kwi 00:00
haha: miejsce zerowe to nie punkt
17 wrz 19:01
pigor: ... właśnie , miejsce zerowe to
odcięta xo punktu (x
o,0) (o ile istnieje) wykresu
funkcji f .
17 wrz 19:16