działania na liczbach
mala2:
Liczba podzielona przez 3 daje resztę 1, przez 4 daje resztę 2, przez 5 − resztę 3, przez 6 −
resztę 4. Czy taka liczba istnieje?
Proszę o pomoc.
16 wrz 20:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
x = 5k + 3 oraz x = 4m+2
oznacza, że x to liczba parzysta, a co więcej ostatnia cyfra to 8
czyli x = 10*j + 8 oraz j jest liczbą nieparzystą
skoro x = 3p+1 ... to oznacza, że x−1 jest podzielne przez 3 ... czyli suma cyfr musi być
podzielna przez 3.
tak więc, j + 7 podzielne przez 3
czyli j = 2, j = 5, j = 8, j = 11, ....
skoro j miała być nieparzysta ... to j = 5, j = 11, ......
czyli j = 6o + 5 ; gdzie o jest liczbą całkowitą
x = 10*(6o+5)+8 = 60*o + 58
czy każdy 'x' takiej postaci podzielony przez 6 daje resztę 4

sprawdźmy x = 60*o + 58 = 6(10o
+9) + 4 ... a więc się zgadza.
czyli każda liczba postaci x=60o + 58 spełnia wszystkie powyższe warunki.
16 wrz 21:15
Mila: m − szukana liczba
Z warunków zadania wynika, że
aby była podzielna przez 3 brakuje 2
aby była podzielna przez 4 brakuje 2
aby była podzielna przez 5 brakuje 2
aby była podzielna przez 6 brakuje 2
m=NWW(3,4,5,6)−2 jedna z szukanych liczb
m=60−2=58
sprawdź!
m2=2*60−2=120−2=118 itd
daj odpowiedź.
.
16 wrz 21:21
mala2: Bardzo dziękuję.
16 wrz 21:42