Zbieżność szeregu
Jan bez Ziemi: Zbadaj zbieżność szeregu:
∑∞ ( n+5n+2 )n2
n=1
n jest do potęgi 2.
16 wrz 20:43
Krzysiek: skorzystaj z kryterium Cauchy'ego
16 wrz 20:44
b.: lub z warunku koniecznego zbieżności...
16 wrz 20:56
Jan bez Ziemi: Hmmm...:
lim n√an = g czyli
n→∞
lim n√ (n+5n+2)n2
n→∞
to daje
lim (n+5n+2 )
n→∞
i teraz czy dobrze kombinuje:
(n+2n+2 + 3n+2 ) czyli 1+3n+2 i w sumie nie wiem co dalej.
16 wrz 21:01
Krzysiek: i skorzystaj z liczby 'e' do policzenia granicy
16 wrz 21:04
Jan bez Ziemi: | | 1 | |
( n+2n+2 +3n+2 )n = (1+ 3n+2)n = [(1+ |
| )n3] 3 = e3 |
| | n+23 | |
Tak mi wyszło, dzięki za pomoc.
16 wrz 21:26
Jan bez Ziemi: Jak ktoś by był miły i sprawdził czy dobrze byłaby bomba bo szansa że zdam jutrzejszą poprawkę
wzrosła by o 15%
16 wrz 21:31
Krzysiek: ok, czyli szereg jest...
16 wrz 21:32
Jan bez Ziemi: Rozbieżny gdyż g>1 .
16 wrz 21:32
Krzysiek: tak
16 wrz 21:33
Jan bez Ziemi: Dziękuje bardzo za pomoc.
16 wrz 21:34
Basia:
szereg jest rozbieżny przede wszystkim dlatego, że
nie jest spełniony warunek konieczny
zbieżności szeregu
lim
n→+∞ [e
3]
n = +
∞
17 wrz 05:32