czworokat wpisan
asdasd: W okrag o promieniu R wpisano czworokat tak ze jedna jego przekatna jest srednica tego okregu i
tworzy z sasiednimi bokami 45 i 60 oblicz dlugosc drugiej przekatnej
16 wrz 19:24
pigor: ... tu masz np. tak : niech
d=? − szukana długość przekątnej
to z tw. cosinusów :
d2= R2+(R√3)2 −2*R*R√3 cos 75o ⇔
d2=4R2− 2R2√3*cos75o,
ale
cos75o= cos(30
o+45
o)= cos30
ocos45
o− sin30
osin45
o=
=
12√3*
12√2−
12*
12√2=
14√2(√3−1) , zatem
d2= 2R
2(2−
√3*
14√2(
√3−1))= 2R
2(2−
14√2(3−
√3)} ⇔
⇔
d2= 14*2R2(8−√2(3−√3)) ⇒
d= 12R√2(8−√2(3−√3) . ...
16 wrz 20:05
16 wrz 20:15
asdasd: w podreczniku
16 wrz 20:15
pigor: ... no dobrze, ale zobacz, czy dobrze przepisałeś treść zadania , bo
nie widzę jaką ma wartość (długość) promień R

, . ...
16 wrz 20:24
andrzej: wszystko jest tak jak powyzej
16 wrz 20:29
asdasd: sprawdzielm jeszcze raz tresc i dobrze napisalem zadanie
16 wrz 20:29
pigor: ... to może podaj nazwę podręcznika i numer (stronę) zadania
16 wrz 20:47
asdasd: MAtematyka Liceum klasa 1−3 zbior zadan Poznac Zrozumiec Str 150 zad 49
16 wrz 21:13
Bogdan:
| | d | |
Na podstawie twierdzenia sinusów: |
| = 2R |
| | sin105o | |
| | √6 + √2 | | √6 + √2 | |
d = 2R* |
| = R* |
| |
| | 4 | | 2 | |
16 wrz 21:15
Eta:
16 wrz 21:51
Bogdan:
Witaj
Eto 
A co Ty powiesz
asdasd ?
16 wrz 21:55
pigor: ... o kurcze., wszędzie gdzie piszę R powinno być R
√2,
a więc jeszcze raz niech d=? − szukana długość przekątnej to
z tw. cosinusów :
d2= (R√2)2+(R√3)2−2*R√2*R√3cos75o ⇔
d2= 5R2−2R2√6cos75o,
ale
cos75o= cos(30+45)= cos30cos45−sin30sin45=
12√3*
12√2−
12*
12√2=
=
14√2(√3−1) , zatem
d2=R
2(5−2
√6*
14√2(
√3−1))= R
2(5−
12√6(
√6−
√2)= R
2(5− 3+
√3)=
=
R2(2+√3) ⇒
d=R√2+√3 ⇔
d= 12R(√6+√2) . ...
16 wrz 21:56
Eta:
16 wrz 21:58
pigor: ... oczywiście z tw. sinusów
Bogdan−a to lepsza metoda, ale warto pokazać
że sin105
o=sin75
o= sin(30+45)=sin30cos45+sin45cos30=
=
12*
12√2+
12√2*
12√3=
14(
√2+
√6). ...
16 wrz 22:05
Bogdan:
Obliczenie sin105
o zostawiłem
asdasd, niech ma też trochę przyjemności
16 wrz 22:08
asdasd: jak ja moglem tego nie zauwazyc

az mi wstyd

dzieki wielkie
16 wrz 22:21