pomocy funkcje
szklanka:
dziedzina funkcji to { −2 ,−1 ,0, 1,2, 3}
zbiór wartości to {−1,0,3,8}
podaj wzór funkcji f
Nie mam pojęcia jak to zrobić wiem że wykres funkcji określa się wzorem ax2+bx+c
16 wrz 19:50
Maslanek: Jeśli f(x)=ax2+bx+c, to:
1. mamy symetryczne ułożenie
2. Wierzchołek będzie miał najmniejszą/największą wartość.
3. f(x)=8 dla punktu położonego jak najdalej od wierzchołka (czyli x=3)
Domniemywać możemy, że skoro wartości f(x) rosną coraz szybciej, to wierzchołek jest dla 0.
16 wrz 19:54
szklanka: czyli jaki wzór mam zastosować?
16 wrz 20:03
Eta:
D={−1,0,1,2,3}
ZW= {−1,0,3,8}
f(x)=x
2−1
16 wrz 20:14
szklanka:
Eta dziękuje serdecznie za ten rysunek

, lecz nie wiem dlaczego akurat x
2 −1
−1 chyba dlatego bo najmniejsza wartość, ale nie wiem dlaczego akurat x
2 ?
16 wrz 20:18
Eta:
Z uwagi na dziedzinę
| | −3+3 | |
i z symetryczności : f(3)=8 to i f(−3)=8 co oznacza ,że xw=p= |
| = 0 |
| | 2 | |
najmniejsza wartość to y= −1 czyli y
w=q= −1
W(p,q) W(0,−1) i f(3)=8
to z postaci kanonicznej f(x)= a(x−0)
2−1 = ax
2−1 8=a(3
2)−1 ⇒9a
2= 9
to a= 1 v a= −1
f(x)= x
2−1 lub f(x)= −x
2−1 −−− odrzucamy bo miałaby wartości ujemne
odp: f(x) = x
2−1
16 wrz 20:27
szklanka:
rozumiem dlaczego akurat wzór x2−1 bo gdy podstawimy za x 3 to da nam końcowe punkty (3,8) i
to się zgadza, ale jak dojść ze wzoru f(x)=ax2+bx+c do x2−1?
16 wrz 20:39
Eta:
Ojj
szklanka 
f(x)= x
2−1 jest postaci f(x)= ax
2+bx+c , gdzie a=1 , b= 0 c=−1
16 wrz 20:45
szklanka:
skąd to wyszło p=
−3+32 ? Nie umiem nadal wyznaczać wzorów mając podaną dziedzinę i jej
wartości
16 wrz 20:50
Aga1.: Umiesz odczytać miejsca zerowe tej funkcji?
16 wrz 21:01
szklanka:
tam gdzie się oś przecina czyli −1 i 1 i co dalej?
16 wrz 21:04
Aga1.: Więc x
1=−1, x
2=1
| | x1+x2 | |
Jest taki wzór, że p= |
| |
| | 2 | |
16 wrz 21:09
Aga1.: Dalej wiadomo,że najmniejszą wartość funkcja kwadratowa przyjmuje w wierzchołku.
Ile wynosi najmniejsza wartość tej funkcji?
16 wrz 21:12
Eta:
@
szklanka
Radzę ... odłóż zbiór zadań z rozszerzenia

Weź najpierw zbiór zadań z podstawy, jak nauczysz się podstaw ,to dopiero wtedy
zabierz się za zadania z rozszerzenia!
Już Ci kiedyś pisałam:
nie wchodzi się na głęboką wodę nie umiejąc pływać!
Posłuchaj mojej rady i będzie : dobrze, lepiej i coraz lepiej
16 wrz 21:15
szklanka:
| | −b | | x1+x2 | |
ja znam taki wzór p= |
| a taki p= |
| to pierwszy raz na oczy widzę |
| | 2a | | 2 | |
16 wrz 21:15
szklanka: Eto ale to jest zadanie z podstawy. Ja robię najpierw podstawę a potem rozszerzenie.
16 wrz 21:18
Aga1.:
Dużo jeszcze musisz się nauczyć.
Posłuchaj rady Ety i zacznij uzupełniać braki z podstaw.
Zaczynaj od zadań łatwiejszych i przechodź do coraz trudniejszych , a nie na odwrót.
16 wrz 21:19
szklanka: najmniejsza wartość to −1 i co następnie?
16 wrz 21:20
Eta:
16 wrz 21:21
Aga1.: Tzn. że q=−1
Znasz wzór funkcji w postaci kanonicznej?
16 wrz 21:25
szklanka:
jesteście naprawdę dobrzy że mi pomagacie

Ja muszę wiedzieć jak się wyznacza wzór funkcji!
16 wrz 21:25
szklanka:
y= a(x−p)2+q
16 wrz 21:27
Aga1.: Teraz podstaw za p i q wyliczone liczby.
16 wrz 21:32
szklanka:
y=a(x−0)
2−1
No i potem to obliczam wychodzi y=ax
2−1 , i ?
16 wrz 21:52
szklanka:
no i potem robię to co napisała Eta, ale czy można jakość krócej czy trzeba użyć tego wzoru?
Czy można bez wzoru, po prostu spojrzeć i zobaczyć?
16 wrz 22:02
Krzysiek: Szkalnka patrz teraz dokladnie na rysunek Ety . Parabola ma os symetrii czyli dzieli ja na pol
. Zgadzasz sie . Popatrz gdzie narysowany jest punkt p . Os symetrii musi przejsc przez punkt
p . Jezeli os symetrii dzieli wykres (parabole na pol ) to przejdzie dokladnie przez srodek
przedzialu x1 i x2 . Tu sie tez zgodzisz A jak wyznaczyc srodek przedzialu. Na przyklad (2
,10) . Dodajemy konce przedzialu do siebie i dzielimy na 2 . czyli srodek =( 2+10)/2=12/2=6.
Jest to prawda?. Os liczbowa i rysowac . Tak samo tutaj .jezeli p to srodek (bo jest ) to on
jest rowny czemu ... Mamy przedzial x1 i x2 . To jest on rowny sumie koncow tego przedzialu
czyli (x1+x2)i podzielone przez 2 . Stad wzial sie ten wzor p=(x1+x2)/2
16 wrz 22:07
szklanka:
dziękuje Krzysiek

, mógłby ktoś jeszcze odpowiedzieć na moje ostatnie pytanie?
16 wrz 22:19
Aga1.: Do wyliczenia a wykorzystaj jeden z punktów np (3,8)
x=3, y=8
8=a*32−1
(Eta się pomyliła)
dokończ.
16 wrz 22:24
Aga1.: Trzeba liczyć, można w pamięci.
16 wrz 22:26
szklanka:
8=9a −1
−9a=−1−8
−9a=−9 /:(−9)
a=1 , i Ago co dalej?
16 wrz 22:31
szklanka:
Może bardziej sprecyzuje treść zadania:
Dziedziną funkcji f jest zbiór {−2,−1,0,1,2,3} .Funkcja f każdemu argumentowi przyporządkowuje
jego kwadrat pomniejszony o 1.
zatem zbiór wartości funkcji to:{−1,0,3,8}
Podaj wzór funkcji
Jaka to jest funkcja wpierw ? Po czym to poznać ? I czym się sugerować przy wyznaczaniu wzoru
tutaj?
16 wrz 23:20
asdf: Dziedziną funkcji f jest zbiór {−2,−1,0,1,2,3}.
Funkcja f każdemu argumentowi przyporządkowuje jego kwadrat pomniejszony o 1.
16 wrz 23:22
Eta:
No tak pomyliłam zapis 8= 9a−1 ⇒ a= 1
16 wrz 23:22
szklanka: czyli to funkcja kwadratowa? Wytłumaczcie mi jak możecie
16 wrz 23:28
szklanka: proszę
16 wrz 23:50
asdf: Dziedziną funkcji f jest zbiór {−2,−1,0,1,2,3}.
Funkcja f każdemu argumentowi przyporządkowuje jego kwadrat pomniejszony o 1.
f(x) = y = argumenty
x = wartości
Pomyśl, nie o to chodzi w matematyce, żeby: "aha, to tak się robi", tylko wiedzieć dlaczego tak
to się robi..sam na to wpadniesz to będziesz mieć satysfakcje, im więcej będziesz ćwiczyć i
zastanawiać się nad rozwiązaniem tym później będziesz mógł przechodzić do coraz trudniejszych
rzeczy, na razie to
według mnie stoisz w miejscu z takim podejściem..
16 wrz 23:53
Krzysiek: Szklanka zaraz ide spac bo jutro do pracy . Masz napisane Funkcja f kazdemu argumentowi
przyporzadkowuje jego kwadrat pomniejszony o 1 . Czyli dla konkretnego x −to argument jest
okreslona watrtosc funkcji (czli y ) Jak ta wartosc funkcji jest okerslona . Jest to kwadrat x
−czyli argumentu pomniejszszony o 1 .Czyli mozemy zapisac ta funkcje np tak f(x) =x2−1. lub
tez y=x2−1. Jesli popatrzysz na wzor funkcji to jaka to jest funkcja .. DObrze myslisz
kwadratowa .pamietaj o tym ze funkcja nie musi byc okreskona wzoren ale takze grafem ,tabelka
wykresem i opisem slownym tak jak tutaj . Poza tym f(x) =y dlatego zapisalem CI i tak i tak
zebys juz wiedzial. czesc.
17 wrz 00:03
Aga1.: Zawsze podaj całą treść zadania.
Teraz to zadanie jest bardzo łatwe.
Kwadrat liczby (zmiennej x) to x2
x2 pomniejszony o 1 to x2−1
a wzór to y= x2−1dla x∊{−2,−1,0,1,2,3} −−−podana jest dziedzina , a zbiór wartości liczysz
(−2)2−1=
(−1)2−1=
02=1=
12−1=
22−1=
i ostatnią wartość jak policzysz.
lub jak kto woli f(x)=x2−1
Spotyka się jeszcze inne zapisy tej samej funkcji.
17 wrz 07:21