Przybliżone wartości
rudy102333: Podaj przybliżoną wartość Cos 1 i oceń dokładność przybliżenia
pomoże ktos?
16 wrz 20:23
rudy102333: nikt?
16 wrz 21:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaki poziom

liceum czy studia
16 wrz 21:36
MQ: To 1 pod cosinusem, to radian czy stopień, bo to różnica.
16 wrz 21:36
rudy102333: studia

a nie jest podane czy radian czy stopien ale chce dla stopnia
16 wrz 21:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x+Δx) ≈ f(x) + f'(x)*Δx
x=0
Δx = 1
f(x) = cosx
f'(x) = sinx
podstaw i wylicz
16 wrz 21:46
rudy102333: f'(x)= nie jest równcze czasem −sin x?
16 wrz 21:55
MQ: W tym przypadku trzeba rozwinąć do drugiej pochodnej, bo sin(0o)=0
Czyli mamy:
f(x+Δx)≈f(x)+f'(x)*Δx+f''(x)*(Δx)2/2
16 wrz 22:06
rudy102333: Mq a mozesz cos wiecej napisac odnosnie tej drugiej czesci ? mam obliczyc f''(x) tak? i dopiero
wstawstawiac ?
16 wrz 22:12
MQ: Tak, bo f'(x)=−sinx, więc dla x=0 ten człon z f'(x) wypadnie
czyli w sumie masz tylko f(0)−f''(0)*(Δx)2/2
I UWAŻAJ! Stopnie MUSISZ! przeliczyć na radiany!
Czyli x=0, bo 0o=0 rad, ale
Δx=π/180, bo 1o=π/180 rad
16 wrz 22:18
MQ: Sorry, pomyłka
f(0)+f''(0)*(Δx)2/2
16 wrz 22:20
rudy102333: f=cosx
f'=−sinx
f''= −cosx?
nom przeliczam czyli wyjdzie 0+((−1)*1/2)=−1/2 tak ma być

i jezeli poprawie to jak mam ocenic dokąłdnosc przyblizenia?
16 wrz 22:28
rudy102333: *dokładność(wybaczcie od wczoraj siedze i rozwiazuje zadania bo mam jutro egzamin poprawkowy
16 wrz 22:29
16 wrz 22:29
MQ: Przecież napisałem ci, że musisz zamienić na radiany:
f'' dobrze policzyłeś, ale dalej źle:
powinno być:
16 wrz 22:31
rudy102333: no to −(π180)2?
16 wrz 22:33
rudy102333: to było z pospiechu xd a co do drugiej czesci zadania: i oceń dokładność przybliżenia
jak to zrobić?
16 wrz 22:33
MQ: Sorry, walnąłem się: f(0)=1
16 wrz 22:34
MQ: Znowu się walnąłęm!
Oczywiście:
16 wrz 22:40
Basia: jeżeli to studia, to jest oczywiste, że w zapisie cos1 1 oznacza radian
17 wrz 02:26