pomocy
maja:): W urnie znajduje się pięć kul białych i cztery czarne. Losujemy kolejno bez zwrotu dwie kule.
Oblicz za pomocą drzewa stochastycznego prawdopodobieństwo wylosowania kul tego samego koloru
17 wrz 09:46
Patronus:

pierwszy wybór:
| | 1 | |
Prawd. wylosowania kuli białej = |
| |
| | 5 | |
| | 1 | |
Prawd. wylosowania kuli czarnej = |
| |
| | 4 | |
drugi wybór
| | 1 | |
Jeśli I była czarna to druga czarna to |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
Jeśli I była biała to druga biała to |
| |
| | 4 | |
Czyli prawd. wylosowania dwóch kul tego samego koloru to:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 + 5 | | 2 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 4 | | 4 | | 3 | | 20 | | 12 | | 60 | | 15 | |
17 wrz 10:00
ICSP: Patronus a to nie będzie przypadkiem :
| | 5 | | 4 | |
Prawd. wylosowania kuli białej = |
| a czarnej |
| w pierwszym wyborze ? |
| | 9 | | 9 | |
17 wrz 10:02
Patronus: taaa, będzie − to całe drzewo zawsze mi zaburza myślenie

Przepraszam, całe obliczenia są źle.
17 wrz 10:11
ICSP: krzakoterapia
17 wrz 10:12
PW: ICSP, masz rację. Drzewka to ogłupianie narodu. Zadanie jest proste: Zdarzeniami elementarnymi
są dwuelementowe podzbiory zbioru 9−elementowego. Zdarzenia sprzyjające to takie, w których te
dwuelementowe podzbiory są brane ze zbioru 5−elementowego (białe) lub z rozłącznego z nim
zbioru 4−elementowego (czarne).
Odpowiedź: Wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne (wynika to z treści
zadania − ze sposobu losowania), a więc na mocy twierdzenia zwanego klasyczną definicją
prawdopodobieństwa ...
Co miałoby ilustrować w tym wypadku drzewko, zwane szumnie (żeby było śmieszniej) drzewkiem
stochastycznym? Ani zdarzeń elementarnych w tym drzewku nie widać, ani prawdopodobieństw
jednakowych.
17 wrz 12:12