Rozłóż wielomian na czynniki
Joddy: Jak sie rozkłada na czynniki ? Juz zapomniałam...
np. W(x)=9x
2−30x+25 to będzie (3x−5)
2 ale jak to wyszło ? Ma ktoś czas wytłumaczyć ? Bardzo
proszę
16 wrz 23:11
asdf: umiesz deltą liczyć? albo grupować...
16 wrz 23:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
9x2 −30x + 25 = (3x)2 − 2*(3x)*5 + (−5)2 = (3x − 5)2
16 wrz 23:17
Joddy: a np W(x)=x3−3x2+3x−1 ?
16 wrz 23:20
asdf: pomóc czy rozwiązać?
16 wrz 23:21
Gustlik: Wzór skróconego mnożenia (a−b)2=a2−2ab+b2 w drugą stronę:
9x2 − 30x + 25
| | |
V V V
(3x − 5)2
Pierwiastkujesz skrajne wyrazy i przenosisz znak środkwego wyrazu:
Sprawdzasz jeszcze podwojony iloczyn tych spierwiastkowanych skrajnych wyrazów, zeby miec
pewność, że jest to wzr skróconego mnozenia:
2*3x*5=30x OK.
Odp: (3x−5)2
16 wrz 23:21
Joddy: Aha czyki bez wzorów ani rusz

A jak z W(x)=x
3−3x
2+3x−1 wyłączać x przed nawias ..?
16 wrz 23:24
asdf: nie, tutaj trzeba coś zauważyć
16 wrz 23:25
Joddy: (a−b)3 ..? Nie wiem ..:(
16 wrz 23:28
asdf: No prawie

a
3 − b
3
16 wrz 23:29
Joddy: I jak sie domyślić że właśnie ten wzór ? czemu nie (a−b)
3... niby takie łatwe a trudne nie
moge zrozumieć

jeszcze niedawno nie miałam z tym problemu ..
16 wrz 23:32
asdf: no to lecimy dalej

1
3 = 1
Spróbujesz?
16 wrz 23:33
Joddy: To już wyższa matematyka haha
16 wrz 23:36
asdf: Dobrze zauważyłeś, że jest to właśnie wzór: (a − b)
3, ale moim tropem też byś do tego doszedł
16 wrz 23:37
asdf: pokazać, czy spróbujesz samemu?
16 wrz 23:38
Joddy: Dobra może sobie jakoś dam rade.. dzięki za czas
16 wrz 23:39
asdf:
x3 − 3x2 + 3x − 1 =
(x − 1)(x2 + x + 1) − 3x(x − 1) =
(x − 1)(x2 − 2x + 1) =
(x − 1)(x2 − x − x + 1) =
(x −1)(x(x − 1) − 1(x − 1) =
(x − 1)(x − 1)(x − 1) = (x − 1)3
16 wrz 23:43
Joddy: ok jeszcze jedno jak mam W(x)=8x3+1 to skąd wiadomo że ma być (2x+1)(4x2−2x+1) ? Jaki to wzór
?
16 wrz 23:51
Joddy: a3+b3 ?
16 wrz 23:53
asdf: tak, patrz post z 23
33
16 wrz 23:54
Joddy: Już rozumiem

Jakie to proste

Dziękuję za czas i cierpliwość
16 wrz 23:57
asdf: prosze
16 wrz 23:58
Gustlik: Wzór a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2):
W(x)=8x3 + 1
| | |
V V V ← 3√
(2x + 1)*
*((2x)2−2x*1+12)=
=(2x + 1)*(4x2−2x+1)
17 wrz 02:01