przekształcenie wzoru z ∑
Jaceks: Czesc czy mógłby mi ktoś rozpisać krok po kroku jak przekształcić:
wyrażenie [i=2 do n] ∑ (i−1)
w
n(n−1)/2
Ps: W kwadratowym nawiasie przed znakiem sigmy napisałem wartość początkową i końcową dla i.
17 wrz 18:56
Trivial:
Dwa sposoby:
1. Zmiana indeksu. Podstaw i = k+2, a otrzymasz granice k = 0,1..(n−2)
| | (n−2)(n−1) | |
∑i = 2..n (i−1) = ∑k = 0..(n−2) (k+1) = |
| + 1*(n−2−0 + 1) = |
| | 2 | |
| | (n−2)(n−1) | | n−2 | | n(n−1) | |
= |
| + (n−1) = (n−1)( |
| +1) = |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2. Korzystając z rachunku różnicowego.
∑
x (x−1) =
12x
2 − x
1 + c =
12x(x−1) − x + c.
| | x(x−1) | | (n+1)n | | 2*1 | |
∑i = 2..n (i−1) = [ |
| − x]2n+1 = |
| −(n+1) − ( |
| − 2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | n(n+1) | | n+1 | | n(n−1) | |
= |
| − n − 1 + 1 = n( |
| − 1) = |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 wrz 19:34