srednia
xyz: w pewnej szkole są trzy klasy drugie liczące kolejno 21,23 i 23 uczniów. sredni wzrost uczniow
w pierwszej z nich wynosi 172, w drugiej 174a w trzeciez 170. oblicz sredni wzrost uczniów
klas drugich.
14 wrz 12:44
sushi_ gg6397228:
| x1 +x2 + ...+ x21 | |
| = 172 ==> x1 +x2 + ...+ x21 =21* 172 |
| 21 | |
| y1 +y2 + ...+ y23 | |
| = 174 ==> y1 +y2 + ...+ y23=23* 174 |
| 23 | |
| z1 +z2 + ...+ z23 | |
| = 170 ==> z1 +z2 + ...+ z23 = 23* 170 |
| 23 | |
| x1 +x2 + ...+ x21 + y1 +y2 + ...+ y23+ z1 +z2 + ...+ z23 | |
| =... |
| 21+23+23 | |
14 wrz 12:59
xyz: bardzo dziękuję
14 wrz 13:03
xyz: mam jeszcze parę zadań, mogę prosić Cię o pomoc?
14 wrz 13:04
xyz: w pewnej firmie zatrudniającej 20 osób średnie miesięczne wynagrodzenie wynosi 4200. jakie
bedzie srednie wynagrodzenie jezeli:
a) czterech pracownikow dostanie podwyżkę−kazdy po 400zl
b) wynagrodzenia trzech pracowników wzrosną o 20% i beda wynosiły po 3000
14 wrz 13:06
sushi_ gg6397228: poczatek rozpisujesz tak jak pierwsza linijke powyzej
x1 +... + xn= kwota * ilosc osob
a) x1 +... + x20 + 400 +400+ 400 +400= srednia * n + 4*400 i potem dzielimy przez 20
b) trzeba obliczyc i ile kwotowo wzrosnie−−> zp z proporcji i patrz a)
14 wrz 13:26
xyz: nie rozumiem niestety podpunktu b), mogę prosić jaśniej
14 wrz 13:33
sushi_ gg6397228:
najpierw policz o ile kwotowo wzrosnie podwyzka jednego pracownika −−> policz z proporcji
14 wrz 13:37
xyz: ale wynagrodzenie wzrosło tylko dla 3 pracowników i wynosi teraz 3000
14 wrz 14:00
sushi_ gg6397228:
w zadaniu pisze JAK WÓŁ dla 3 osob wynagrodzenie wzroslo o 20% i wynosi po 3000 zł na osobe
TO PYTAM SIE O ILE WZROSLO NA OSOBE
14 wrz 14:04
xyz: o 500 zl?
14 wrz 14:11
sushi_ gg6397228: tak
14 wrz 14:12
sushi_ gg6397228: w a) miales 4 osoby po 400, tutaj masz 3 osoby po 500−−> wiec robisz tak samo
14 wrz 14:12
xyz: aaaa, dzięki wielkie
14 wrz 14:18
xyz: mam jeszcze jedno

pewna firma ma dwa oddziały. średnie miesieczne wynagrodzenie w 1 oddziale
wynosi 3600 a w 2 oddziale 4800. oblicz srednie miesieczne wynagrodzenie w obu oddzialach
razem jezeli:
a) 1 oddzial zatrudnia dwa razy wiecej pracowników niz 2
b) 1 oddzial zatrudnia o 40 % prac mniej niz 2
14 wrz 14:20
sushi_ gg6397228: to teraz sam kombinuj, trzeba podobne jak poprzednie zrobic
14 wrz 14:34
a: zrob to ktos
17 wrz 19:23