Wykres fuknkcji
kolo: Witam. Jak narysować wykres funkcji 4sinαxcosα
25 lut 18:05
Bogdan:
4sinxcosx = 2sin2x
Wykres funkcji f(x) = 2sin2x powstaje przez przekształcenie wykresu y = sinx,
trzeba "rozciągnąć pionowo" sinusoidę dwukrotnie i "ścisnąć dwukrotnie wzdłuż
osi x.
25 lut 19:04
kolo: ok. A z czego wynika ze 4sinαxcosα =2sin2α

Proszę o wyjaśnienie
25 lut 19:07
kovalski: 36x2+4y2=144
16 wrz 20:35
PW: kolo, nie pisz iksa jako znaku mnożenia, bo nie można zrozumieć polecenia. A wzór połówkowy
2sinαcosα = sin2α
trzeba znać, to poziom podstawowy (nie ma co zaczynać zadań z trygonometrii, jeśli nie zna się
wzorów z podręcznika).
17 wrz 12:21
Basia:
kovalski
1. zakładaj własne posty
2. co ma być z tą elipsą ?
17 wrz 12:23