x i y.
Lidek: Przy wypłacie kasjer pomylił się i zamiast groszy dał taką samą liczbę złotych, a zamiast
złotych dał grosze. Gdy od wypłaconej kwoty odejmiemy 5 gr, wówczas otrzymamy kwotę
dokładnie dwa razy większą od tej, którą należało wypłacić. Jaką kwotę należało
wypłacić?
ROZWIĄZANIE:
Rzeczywista wypłata: x zł + y gr = 100x + y [gr].
Wypłacona wypłata: y zł + x gr = 100y + x [gr].
Rozwiązujemy równanie przy założeniach: y € N i y € <0, 99> bo y to grosze, x € N
100y + x − 5 = 2(100x + y)
199x = 98y − 5
x = (98y − 5) / 199
Dla naturalnych liczb y € <0, 99> jest tylko jedna wartość y dająca naturalną liczbę x.
y = 63, x = 31
Należało wypłacić 31,63 zł, wypłacono 63,31 zł
Niestety nie rozumiem skąd się to wzięło. Równianie przecież nic nam nie daje. Więc skąd
wiadomo, że będzie właśnie tak?
24 mar 10:41
Bogdan:
Wyjaśniam.
Równanie daje odpowiedź, trzeba przeczytać ze zrozumieniem podane równanie.
x = 98y − 5199 i x € N+ i y € N+ i y € <0, 99>
y to liczba groszy.
Wstaw do wzoru x = 98y − 5199 w miejsce y kolejno liczby: 0, 1, 2, aż do 99,
wybierz te rozwiązania x, które są liczbami naturalnymi. Przekonasz się, że jest
tylko jedna liczba naturalna z przedziału <0, 99>, która wstawiona w miejsce y daje
x naturalne, to y = 63, wtedy x = 31.
Łatwo takie obliczenia wykonuje się w arkuszu kalkulacyjnym Excel.
24 mar 11:05
Lidek: Wielkie dzieki.
24 mar 11:45
Lidek: Ale jeszcze jedno. W poleceniu jest: ''gdy od wypłaconej kwoty odejmiemy 5 gr, wówczas
otrzymamy kwotę dokładnie dwa razy większą od tej, którą należało wypłacić.''
A więc równianie jest niepoprawne.
Moim zdaniem powinno być:
2(100y + x − 5) = 100x + y
Nie wiem czy dobrze myślę, ale mógłby ktoś to zobaczyć?
24 mar 17:50
Lidek: pomoże mi ktoś. proszee.
24 mar 20:38
Bogdan:
Kasjer wypłacił kwotę 63 zł i 31 gr.
Jeśli od tej wypłaconej kwoty odejmiemy 5 gr to otrzymamy kwotę 63 zł i 26 gr.
−−−−
Kasjer miał wyplacić kwotę 31 zł 63 gr.
Pomnóż 31,63 przez 2 i zobacz jaką liczbę otrzymałeś i czy jest ona równa 63,26 ?,
czyli czy jest równa kwocie wypłaconej pomniejszonej o 5 gr ?
−−−−−−
To w czym Ci jeszcze pomóc?
24 mar 21:06
Lidek: nie nie. dzięki wielkie. sory za kłopot. ale już dzisiaj nie myśle. wszystko mi sie
miesza.
24 mar 21:10
Lidek: Zadanie1.
Średnia temperatura w pierwszych dwudziestu dniach września wynosiła 23 stopnie C i była
o 4 stopnie C wyższa od średniej temperatury września w ubiegłym roku. Jaka powinna być
średnia temperatura w pozostałych dniach września, aby średnia temperatura tego miesiąca
była taka jak w poprzednim roku?
Zadanie2.
Nie używając znaków działań, utwórz wszystkie liczby naturalne napisane za pomocą trzech
dwójek. Uporządkuj je w kolejności rosnącej.
Pomoże mi ktoś tak szybko? Pilne.
24 mar 21:23
Bogdan:
Zadanie 2 to zadanie szkolne?
Wszystkich liczb naturalnych jest nieskończenie wiele.
24 mar 21:29
Lidek: no szkolne szkolne.
24 mar 21:33
Lidek: Pomoże mi ktoś w tych 2 zadaniach? prosze.
27 mar 15:52
janusz:
17 wrz 17:45