równania różniczkowe
tomek : Witam
Mam do Was prośbe o wytłumaczenie mi równań rózniczkowych, bardzo mi zależy aby to umieć w
piatek mam ostateczny termin egzaminu

mam równanie
y'' − 2y' + y = 6e
x
y
0 = C
1e
x + C
2e
x
i teraz zaczyna sie mój problem ponieważ
y
1 = Ax
2e
x
dlaczego tam jest X
2





?
Bardzo prosze o pomoc
pozdrawiam
17 wrz 18:58
ZKS:
y'' − 2y' + y = 0
y' = r
r2 − 2r + 1 = 0
(r − 1)2 = 0 ⇒ r = 1
yo = C1ex + C2xex
Przewidujemy postać ys = Ax2ex (a nie ys = Aex lub ys = Axex) ponieważ ys pokrywało
by się yo co nie może mieć miejsca
17 wrz 19:08
tomek : a możesz objaśnic mi to jakąs konkretną teorią że y
s = Ax
2e
x, bo narazie rozumiem to tak:
Ae
x nie może być bo juz jest, Axe
x tez nie może być bo już jest to teraz bierzemy o stopień
wyzej, i dlatego jest Ax
2e
x
?
jeśliźle rozumuje, a pewnie tak jest to prosze popraw mój tok myslenia
17 wrz 19:28
17 wrz 19:48