proszę o pomoc
dominika44: 2.Przedstaw funkcję kwadratową w postaci kanonicznej.Podaj współrzędne wierzchołka paraboli
będącej jej wykresem i określ jak skierowane są ramiona
a) y= x2 + 2x+3
b)y= x2 −4x−2
3.obilcz wyróznik trojmianu kwadratowego .podaj wspolrzedne wierzcholka paraboli oraz z bior
watrosci funkcji.
a) y=3x2−2x+1/2
b)y=−3/4x2 + x + 1
4.wyznacz wspolrzedne wierzchołka paraboli
a)y=4x2 −8x+1/3
b)y=x2 +6x−100
27 paź 16:25
olka: zad. 2
q=f(p) q=2
f(x)=a(x−p)
2+q
f(x)= (x+1)
2+2
współrzędne wierzchołka to p i q
a>0 więc ramiona skierowane ku górze
27 paź 16:34
olka: w zad. 4 obliczasz p i q według wzoru, jak w poprzednim zadaniu
27 paź 16:35
sad: γΔ
17 wrz 18:24