pierwiastek pod pierwiastkiem
kamcia: jak policzyć:
√2√2
19 kwi 16:05
mistrz: ⋀2∧8
17 paź 18:38
IMIE: P{1−27P{26}+9P{26}}
19 paź 15:43
ktos: √(1/2*√1/2) zapisac w postaci potęgi o wykladniku 2. możecie po kolei to obliczyc bo wiem jaki
wynik ma byc ale nie wiem jak to rozpisac
6 sty 19:28
Eta:
(21*21/2)1/2= (23/2)1/2= 23/4
6 sty 19:30
ktos: dzieki wielkie
8 sty 11:32
ann: 2√62√3
11 wrz 18:34
maturzysta : √3√4 * 3√√2 * 6√8
16 wrz 22:55
Bogdan:
na pewno maturzysta?
16 wrz 22:56
Krzysiek: Maturzysta. Bedzie np tak. (41/3)1/2 *(21/2)1/3 *81/6.= Teraz te potegi wymnoz (oczywiscie
znasz wzory na potegi) Bedziesz mial 4do potegi ... *2 do potegi... *8do potegi... Teraz 4 i8
zaqmien sobie na potegi o podstawie 2 czyli 4=22 i 8=23 i 2 =21. Bedziesz mial jednakowe
postawy wiec bedzie 2 do potegi (suma poteg )ze wzoru anmr= an+m+r
16 wrz 23:38
Bogdan:
a nie lepiej od razu: (2
2/3)
1/2 * (2
1/2)
1/3 * 2
3/6 = 2
1 = 2
| | 2 | | 1 | | 3 | |
Maturzysta takie dodawanie: |
| + |
| + |
| = 1 wykonuje w pamięci, mam nadzieję |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
17 wrz 00:07
Eta:
Można też tak:
6√22*6√2*6√23= 6√26= 2
17 wrz 00:10
Eta:
17 wrz 00:13
Eta:
17 wrz 00:17
Paweł: Jak to obliczyć:
√4+2√3 * √4−2√3
21 wrz 16:57
konrad:
=√(4+2√3)(4−2√3)
i skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia
21 wrz 16:59
pigor: ... zauważ, że 4=3+1=
√32+1, więc np.
... = |(
√3+1|*|
√3−1|= |(
√3+1)(
√3−1)|= |3−1|= |2|=
2 . ...
21 wrz 17:02
Paweł: Dzięki
21 wrz 17:04
arek: √√400:5
3 paź 17:57
jun10r: jak obliczyć granicę √n+√n+√n−√n
28 sty 19:45
tggttr: {2√3}
19 mar 21:44
arla: √8 do potęgi 2/3 +1
20 sie 15:56
bezendu:
| | 5 | | 5 | |
(√8) |
| to |
| to jest potęga  |
| | 3 | | 3 | |
20 sie 16:00
aaaaa: duży pierwiastek pod tym pierwiastkiem 18 + 8 pierwiastków z dwóch . obliczy ktos ?
7 paź 22:37
Antek: √18+8√2 nalezy skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia (a+b)2 a potem √x2=|x|
7 paź 23:31
Eta:
(4+√2)2= ..... = 18+8√2
to: √18+8√2= √(4+√2)2= |4+√2|= 4+√2
7 paź 23:44
mycha: czy ktoś wie jak obliczyć
nawias duży pierwiastek a pod nim 5 plus pieriwatek z 7 koniec dużego pierwiastka minus duży
pierwiastek a pod nim 5 minus pieriastek z 7 koniec nawiasu razy nawias duży pierwiastek 5
plus pierwiastek z 7 koniec dużego pierwiastka plus duży pierwiastek a pod nim 5 minus
pierwiastek z 7 koniec nawiasu...
ogólnie chodzi żeby wyznaczyć do tego liczbę odwrotną...
13 paź 17:14
mycha: i jeszcze z jednym mam problem...
nawias w liczniku 3√6 w mianowniku √12 plus 3 koniec ułamka minus w liczniku 6 w mianowniku
2√2 minus √6 koniec nawiasu...
trzeba wykazać że ta liczba jest przeciwna do
w liczniku 12√3 w mianowniku √2
13 paź 17:18
ble: √2√2√2√4
15 paź 22:01
dasfasd: (√4−√15−√4+√15)2 jak to obliczyc?
25 paź 16:57
Karolciuuuu:

Potrzebuję pomocy − jak to obliczyć ?
3 lis 14:21
john2: Zamień to, co pod pierwiastkiem trzeciego stopnia na ułamek zwykły,niewłaściwy, i policz z tego
3√
3 lis 14:32
Marcin: jak obliczyć:
( √2−√3 − √2+√3 )2
8 lis 11:52
john2: Zastosuj wzór (a − b)2 = a2 − 2ab + b2
Podpowiedzi:
(√2 − √3)2 = 2 − √3
√2 − √3 * √2 + √3 = √(2 − √3) * (2 + √3) tu skorzystaj
z (a − b)(a + b) = a2 − b2
8 lis 12:18
załamana: proszę o pomoc w obliczeniu 75 √25+10 √5
7 gru 13:36
wila: √4√3
5 cze 21:52
daras: archeologia
5 cze 22:17
daras: przewiń do góry skoro już odkopałaś taki temat, pierwszy sztandarowy przykład jest taki sam jak
twój tylko cyferki inne
5 cze 22:18
d: √9√9{81}
10 paź 09:34