prosze o pomoc
kasia: Pierwiastkami równania kwadratowego ax2+c=0 są różne liczby y i z. Wynika z tego, że:
A. y3+z3=0
B. y2+z2=0
C. y+z=0
D. yz<0
17 wrz 16:00
Patronus: c z wzorów vieta
17 wrz 16:06
kasia: jest to pytanie wielokrotnego wyboru, na pewno tylko C?
17 wrz 16:07
Ajtek:
Jeszcze D.
17 wrz 16:08
pigor: ... a więc z warunków zadania a≠0 i ac<0 , to
wtedy
ay
2+c=0 i az
2+c=0 /− stronami ⇒ ay
2+c−az
2−c=0 ⇔
⇔ a(y
2−z
2)=0 ⇔ y
2−z
2=0 ⇔ (y+z)(y−z)=0 ⇔
y+z=0 , czyli odp.
C . ...
17 wrz 16:13
kasia: czyli C i D?
17 wrz 16:14
pigor: ...

no to inna inszość
a więc jeszcze
A , D, bo rozwiązania są przeciwnych znaków . ...
17 wrz 16:16
kasia: to wszystko oprocz B? na pewno?
17 wrz 16:18
pigor: ... a ściślej , dlatego , bo y,z są przeciwnych znaków , ale równe co do modułu (wartości
bezwzględnej) . ...
17 wrz 16:24
pigor: ... tak na pewno, bo suma kwadratów nie zeruje się tu
17 wrz 16:25