matematyka na studiach
O.: Hej

mam pytanko: skończyłam w tym roku LO i od października idę na studia ( gospodarka
przestrzenna). Co warto powtórzyć z LO przed pierwszymi zajęciami z matematyki? Wiem,że mój
przyszły wykładowca "atakuje" już na 1 zajęciach i nie chciałabym wypaść od razu blado... z
góry dziękuję za pomoc
16 wrz 22:07
Krzysiek: A jak wejdziesz na stronę tego wydziału to nie ma planu zajęć+ rozpisanych tematów/zagadnień ?
16 wrz 22:09
MQ: Spytaj tych z II roku −− co gość pyta.
16 wrz 22:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
co warto powtórzyć ?
1) dodawanie i odejmowanie ułamków
2) wyciąganie niewymierności z mianownika
3) obliczanie miejsc zerowych wielomianów
4) wykres funkcji f(x) (podstawowe wykresy)
5) ciągi arytmetyczny i geometryczny
16 wrz 22:10
Luk: Poltki Plotkami i opowiadań choć tacy się zdarzają a jeżeli chcesz coś powtarzać to 2 klase
było tam najwięcej potrzebnego materiału tak myśle.
16 wrz 22:10
O.: Artur z miasta Neptuna byłam na rozszerzeniu z matematyki więc w tych 5 punktach się łapię
dosyć

a może coś jeszcze?
Krzysiek myślałam,że na pierwszych zajęciach nie będzie pytań z zakresu studiów, raczej
powtóreczka z LO
16 wrz 22:16
16 wrz 22:37
Krzysiek: A to granic już nie ma w liceum?
(bo pochodnych to już kilka lat nie ma)
16 wrz 22:40
O.: Nie są obowiązkowe,że tak powiem

przynajmniej ja ich nie uświadczyłam. Dzięki za podpowiedzi
16 wrz 22:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
fajnie by było też powtórzyć wiadomości o zbiorach, bo zapewne na początku będzie tłuczona
algebra.
Umiejętność mnożenia też się przyda (mnożenie macierzy

)
16 wrz 22:45
O.: Mnożenie macierzy... brzmi po prostu inspirująco..
16 wrz 22:48
O.: Akurat temat zbiorów wydaje się dość "przyjemny"... jak na początek...

"miłe złego początki"
jak to mówią
16 wrz 22:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
A*B
A = [a b]
[c d]
B = [e f]
[g h]
A*B = [a*e+b*g a*f+b*h]
[c*e+d*g c*f+d*h]
wiele osób będzie miała na początku problemy z mnożeniem macierzy.
16 wrz 22:53
O.: Nie twierdzę,że to proste.

w sumie to na razie nic nie twierdzę,gdyż teraz na forum to moja
pierwsza z nimi styczność
16 wrz 22:55