matematykaszkolna.pl
matematyka na studiach O.: Hej emotka mam pytanko: skończyłam w tym roku LO i od października idę na studia ( gospodarka przestrzenna). Co warto powtórzyć z LO przed pierwszymi zajęciami z matematyki? Wiem,że mój przyszły wykładowca "atakuje" już na 1 zajęciach i nie chciałabym wypaść od razu blado... z góry dziękuję za pomoc emotka
16 wrz 22:07
Krzysiek: A jak wejdziesz na stronę tego wydziału to nie ma planu zajęć+ rozpisanych tematów/zagadnień ?
16 wrz 22:09
MQ: Spytaj tych z II roku −− co gość pyta.
16 wrz 22:09
Artur_z_miasta_Neptuna: co warto powtórzyć ? 1) dodawanie i odejmowanie ułamków 2) wyciąganie niewymierności z mianownika 3) obliczanie miejsc zerowych wielomianów 4) wykres funkcji f(x) (podstawowe wykresy) 5) ciągi arytmetyczny i geometryczny
16 wrz 22:10
Luk: Poltki Plotkami i opowiadań choć tacy się zdarzają a jeżeli chcesz coś powtarzać to 2 klase było tam najwięcej potrzebnego materiału tak myśle.
16 wrz 22:10
O.: Artur z miasta Neptuna byłam na rozszerzeniu z matematyki więc w tych 5 punktach się łapię dosyć emotka a może coś jeszcze? Krzysiek myślałam,że na pierwszych zajęciach nie będzie pytań z zakresu studiów, raczej powtóreczka z LO emotka
16 wrz 22:16
Gustlik: Proponuję powtórzyć wszystkie funkcje po kolei i zapoznać się z tematami: 1. Granice ciągów i funkcji − https://matematykaszkolna.pl/strona/3419.html , 2. Pochodne i całki funkcji − https://matematykaszkolna.pl/strona/3420.html .
16 wrz 22:37
Krzysiek: A to granic już nie ma w liceum? (bo pochodnych to już kilka lat nie ma)
16 wrz 22:40
O.: Nie są obowiązkowe,że tak powiem emotka przynajmniej ja ich nie uświadczyłam. Dzięki za podpowiedzi emotka
16 wrz 22:42
Artur_z_miasta_Neptuna: fajnie by było też powtórzyć wiadomości o zbiorach, bo zapewne na początku będzie tłuczona algebra. Umiejętność mnożenia też się przyda (mnożenie macierzy )
16 wrz 22:45
O.: Mnożenie macierzy... brzmi po prostu inspirująco..
16 wrz 22:48
O.: Akurat temat zbiorów wydaje się dość "przyjemny"... jak na początek... "miłe złego początki" jak to mówią emotka
16 wrz 22:51
Artur_z_miasta_Neptuna: A*B A = [a b] [c d] B = [e f] [g h] A*B = [a*e+b*g a*f+b*h] [c*e+d*g c*f+d*h] wiele osób będzie miała na początku problemy z mnożeniem macierzy.
16 wrz 22:53
O.: Nie twierdzę,że to proste. emotka w sumie to na razie nic nie twierdzę,gdyż teraz na forum to moja pierwsza z nimi styczność emotka
16 wrz 22:55