Wielomiany, rozkład na czynniki.
Mikołaj: Rozłóż wielomian na czynniki (skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia).
(x+1)2−4
oraz
(x2−6)3−8
Proszę o szybką odpowiedź, dziękuję.
8 wrz 21:50
AROB: Pomagam
8 wrz 21:54
Eta:
Odp.
błyskawiczną znajdziesz tu: kliknij
55
i popracuj też troszkę sam
8 wrz 21:56
Bogdan:
To są te wzory, ale chyba je znasz.
a2 − b2 = (a − b)(a + b), np.: (x − 5)2 − 9 = (x − 5 − 3)(x − 5 + 3) = (x − 8)(x − 2)
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2),
np.: (x − 5)3 − 64 = (x − 5 − 4)*((x − 5)2 + 4(x − 5) + 16) = .....
8 wrz 21:57
Bogdan:
Dobry wieczór AROB i Eto, nie widziałem Waszego wejścia w to zadanie.
8 wrz 21:59
AROB: (x+1)2 − 4 = (x+1+2)(x+1−2) = (x+3)(x−1)
(x2−6)3 − 8 =(x2−6−2)[(x2−6)2+2(x2−6)+4] =
= (x2−8)(x4−12x2+36+2x2−12+4)=
=(x2−8)(x4−10x2+28)
8 wrz 22:02
Eta:
Dobry wieczór

bo to było
"wejście smoka"
8 wrz 22:06
AROB: Witajcie
Eto i
Bogdanie. Ależ ruch się zaczął na forum. A w takim zamieszaniu różne
wejścia dublujące nie będą rzadkością. Ale wspólna praca jest bardzo budująca. Pozdrawiam.
8 wrz 22:11
Mikołaj: Dziękuję za pomoc. Eta, korzystałem z tych wzorów, ale nie wiem jak, zawsze źle mi wychodziło,
uwierz, spędziłem nad tym sporo czasu. Nadal nie rozkminiam pare rzeczy np.
(x2−6)3 − 8 =(x2−6−2)[(x2−6)2+2(x2−6)+4]
W tym momencie. Skąd się wzięło −6−2?(To w nawiasie) A szczególnie ta dwójka.
8 wrz 22:15
Eta:
a
3 − b
3 = ( a −b)( a
2 +a*b +b
2)
zatem (x
2 −6)
3 − 2
3
gdzie a =
x2 −6 i b =
2
czy już teraz rozumiesz?
8 wrz 22:21
Mikołaj: Ah! Stąd! Bo byłem pewny, że a to x2, a b to −6! Dzięki wielkie za pomoc! Jestem wdzięczny.
8 wrz 22:28
Eta:
8 wrz 23:04
Michał:
8xdo3+1 =
xdo9−64xdo6=
4xdo2+4x+1=
rozłóż wielomian na czynniki (skorzystaj ze wzorów skoróconego mnozenia)
matma to czarna magia dla mnie jak to zrobić
16 wrz 13:46
Michał: 8x
3+1 =
x
9−64x
6=
4x
2+4x+1=
rozłóż wielomian na czynniki (skorzystaj ze wzorów skoróconego mnozenia) matma to czarna magia
dla mnie jak to zrobić
sory za poprzedni post ale nie doczytalem
16 wrz 13:48
ICSP: 8x3 + 1 = (2x)3 + 13 // korzystasz ze wzoru a3 + b3
x9 − 64x6 = x6(x3 − 64) = x6(x3 − 43) // korzystasz ze wzoru a3 − b3
4x2 + 4x + 1 = (2x+1)2 // ze wzoru (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
dwa pierwsze postaraj sie zrobić samodzielnie.
16 wrz 14:29
Michał: Ooo dzięki wielkie

Własnie mam problem z tym kiedy i który wzór do czego użyć nie potrafie go dopasować ...
16 wrz 14:35
Damian: (2x + 1)(2x2 − 2x + 1) tak bedzie na pierwsze?
16 wrz 14:53
Michał: x9−64x6=x6(x3−64)=x6(x3−43)=x6(x−4)=x6(x2+3x+16)
16 wrz 14:59
Michał: nie wiem czy jest to dobrze.
16 wrz 14:59
Damian: dobrze tyle bez =x6 w srodku czyli x6(x−4)(x2 + 4x + 16)
16 wrz 15:02
Michał: aha no to super

już to powoli rozumiem
16 wrz 15:03
Michał: źle wpisałem zamiast dać 4 kliknąłem 3 i wyszło 3x
16 wrz 15:04
Michał: 3x2−2=3x2−22=(3x−2)(3x+2)
próbowałem dostosować się do wzoru a−b2
16 wrz 15:11
Michał: (3x+1)
2−x
2=3x
2+6x+1−x
2
i co powiesz na to
16 wrz 15:16
Damian: dobrze tylko teraz odejmij i zostanie 2x2+6x+1
16 wrz 15:19
Michał: Pewnie robie to źle ale w tym też potrzebuje pomocy:
(x−1)3−8=x3−3x2*(−1)−3x2+13=x3+4x2−3x2+13=x3+x2+13=x5+1
16 wrz 15:28
Damian: nie wiem ale czy w przykladzie 3x2−2 to nie bedzie przypadkiem:
3x2−2=(√3x−√2)(√3x+√2)
16 wrz 15:31
Michał: (x−1)3−8 ten...
16 wrz 15:40
Damian: (x−1)3 − (2)3 = (x−1−2)((x−1)2+2(x−1)+4)=(x−3)(x2+1+2x−2+4)=(x−3)(x2+2x−3)
16 wrz 15:47
Damian: i chyba delta
16 wrz 15:49
Michał: (−2X3−1)= (−2x3−13)=(−2x−1)(−2x2+2x*(−1)+1)
16 wrz 21:37
ICSP: napisz wszystkie przykłady od 14:39 to spojrzę na nie i powiem czy dobrze

Gdybyś napisał swoje rozwiązania (lub ich próby) to też by było miło
16 wrz 21:53
dsads: (3x+1)2=2x3+6x+1−x2=2x2+6x+1
(a+b)2=a2+2ab+b2
16 wrz 22:03
michał: no pisałem ich pełno ten wyżej też jest mój
jutro mam z tego kartkówke
i ciezko mi idzie
zaraz napisze kolejny
16 wrz 22:04
michał: x9 − 64x6 = x6(x3 − 64) = x6(x3 − 43) // korzystasz ze wzoru a3 − b3
tutaj w tym przykładzie który mi podał Pan dopatrzylem sie błędu ponieważ wyciagając przed
nawias x6 wyjdzie wtedy (x18−64x6)
b)3x2−2=3x2−2/*2=6x2−22=(6x−2)(6x+2)
c)(3x+1)2=3X2+6x+1−x2=3x2+6x+1
(a+b)2=a2+2ab+b2
16 wrz 22:09
michał: x9 − 64x6 = x6(x3 − 64) = x6(x3 − 43) // korzystasz ze wzoru a3 − b3 tutaj w tym przykładzie
który mi podał Pan dopatrzylem sie błędu ponieważ wyciagając przed nawias x6 wyjdzie wtedy
(x18−64x6)
b)3x2−2=3x2−2/*2=6x2−22=(6x−2)(6x+2)
c)(3x+1)2=3X2+6x+1−12=3x2+6x+1
(a+b)2=a2+2ab+b2
16 wrz 22:12
ICSP: anie jedno nie jest dobrze
16 wrz 22:12
ICSP: 3x2 − 2 = (√3x)2 − (√2)2 = teraz korzystaj ze wzoru na a2 − b2 gdzie a = √3x oraz b
= √2
(3x+1)2 = ze wzoru (a+b)2 gdzie a = 3x oraz b = 1 przy czym a2 = (3x)2 = 32 * x2 = 9x2 a
nie 3x2 tak jak napisałeś.
16 wrz 22:18
ICSP: x9 − 64x6 = x6(x3 − 64)
x3 − 64 = x3 − 43
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2) dla a = x oraz b = 4
x3 − 43 = (x − 4)(x2 + 4x + 16)
16 wrz 22:20
Angelina: Rozłóz wielomian na czynniki, moze ktoś to zrobić bo nie wiem jak
a) 8x3 + 1
b) 4x2 +4x+1
7 paź 14:45