pomoże ktoś ? prościzna ;)
demi: W zbiorze A jest 7 elementów, w zbiorze B są 2 elementy . Podaj, ile elementów może mieć
iloczyn tych zbiorów. Uzasadnij odpowiedź.
wiem że mogą być tylko 2 elementy wspólne z racji tego że tylko tyle posiada zbiór B ale jak to
wszystko zapisać ? byłby ktoś tak miły i mi pomógł ?
16 wrz 21:25
16 wrz 21:28
Aga1.:
16 wrz 21:29
Ajtek:
Elementów może być 0 czyli zbiór pusty, lub 1, lub 2.
Teraz napisz dlaczego tak

. Jesteś bardzo blisko, użyj definicji części wspólnej

.
16 wrz 21:29
demi: ale jak to ładnie zapisać ? i nie chodzi mi o grafy viena
16 wrz 21:30
Aga1.:
16 wrz 21:31
demi: jedyną rzeczą jaką już wiedzialam to to że mogą być maksymalnie 2 wspólne elementy , 1 lub 0 .
Tylko jak to zapisać ?
16 wrz 21:32
Basia:
|A∪B| = |A|+|B|−|A∩B|
|A∩B| = |A|+|B|−|A∪B|
max(|A|,|B|) ≤ |A∪B| ≤ |A|+|B|
7≤|A∪B|≤9
|A∩B| ≤ 7+2−7=2
i
|A∩B|≥7+2−9=0
0 ≤ |A∩B| ≤ 2 ⇔ |A∩B|=0 ∨ |A∩B|=1 ∨ |A∩B|=2
sztuczne to trochę i, moim zdaniem zupełnie niepotrzebne, ale skoro koniecznie chcesz mieć
zapis.......................
17 wrz 05:23