matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 779,
778
,
777
,
776
,
775
,
774
,
773
,
772
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
Emi:
Zaznacz na osi liczbowej liczby spełniające warunek | x + 3 | > 1 i zapisz rozwiązanie za pomocą przedziału . proszę bardzo o rozwiązanie tego i poprzedniego zadania . emotka
8
Patryk:
Prosta AB to prosta która ma początek w punkccie A a koniec w B , czy prosta pzrechodząca przez te dwa punkty ?
2
sun:
Rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni
1
Aga:
Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki długości 3 i 7 Oblicz tę wysokość, pole koła wpisanego w
1
kagarolinka:
Znaleźć A∪B, A∩B, A\B, B\A, jeżeli: a) A= {x∊R: x
5
−4x
3
−8x
2
+32≥0}
4
marcus:
ile to jest?
1
kim:
,z
4
=1 jak to obliczyc?
1
kari:
Rozwiąż nierównośc: log
2
3
(4
x
2
+4x
+ 2
x
2
+4x−1
− 0,5) > 0
0
gosia:
1. dane są wektory : a=[−1,3], b=[1,1], c=[−5,3]. Dobierz parametry m∊R i n∊R tak, aby wektory CA=m*a, AB=n*b, BC=c tworzyły trójkat ABC.
1
mario:
mam do policzenie całke :
3
baskasso:
cosx
Oblicz całkę: ∫
dx. proszę o pomoc!
x
1
Kaś.:
oblicz średnie arytmetyczne i odchylenia standardowe dwóch podanych zestawów danych. Porównaj obliczone wielkosci.
6
Basia:
w(x)=2x
5
+16x
2
3
Letty:
4
x
2
+4x
+ 2
x
2
+4x − 1
− 0,5 >0
0
Xin:
Mam pytanie
Treść zadania jest następująca: Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m:
3
Mlekopan:
:::rysunek::: Witam wszystkich
0
renata:
9∊,∊−3/4∊,1cała 7/8∊,p2∊,−5∊,
2
marta:
Znajdź pierwiastki podanego wielomianu i ustal ich krotności: (3x
4
− x
3
+ 3x − 1)(x+1)
3
1
Beata:
[ln
3
(x)]'
1
subzero:
1. Oblicz ile wynosi współczynnik liczbowy przy wyrazie x
5
y
2
w rozwinięciu dwumianu (x – 2y)
7
0
Bartuśś. ;):
Pomóżcie plisss
!
2
zanet:
Rozwiąż nierówność x
4
+x
2
≥2x
18
Haadziu:
:::rysunek::: uzasadnij rownanie 1/n − 1/n+1=1/n(n+1)
4
kasiulek:
Dany jest wielomian P(x)=(x−2)(x−m−5)(x−6m−20) Wyznacz parametr m tak aby wielomian miał dokładnie dwa pierwiastki.
3
Maciekka:
Wyznacz zbiór liczb wymiernych, które mogą być pierwiastkami wielomianu W(x)
0
BASIA:
2
1
3
[(
)
−6
− (
)
−6
] *
−6
3
3
2
2
piotrus:
9 mnozenie 3do potegi N mnozenie 1/3do potegi −3 =3 do potegi −4 1/121 mnozenie 11 do potegi −4 dzielenie 11 do potegi n=1
1
otik:
∫
1
x
2
+17
2
Anua:
Dany jest wielomian w(x)=4x
3
+2x
2
−4x+1. A.) wypisz wszystkie liczby wymierne które mogą byc pierwiastkami równania
2
kharim:
|a+3|−|2−a| dla a=−4
0
Letty:
rozwiąż nierówność:
I log(x+1) I
≤ log(x+1)
2
x
2
− 1
3
beata:
jak znależć resztę z dzielenia 6
592
przez 11
7
Malutka:
1. niech P oznacza wielomian −4x+5,Q−wielomian x2−3x+1 a R−2x3−1.Wykonaj działania,określ stopień i podaj wyraz wolny otrzymanego wielomianu:
27
TOmek:
Witam. Niedługo czeka mnie pierwszy test na studiach i mam problem z niektórymi zadaniami z poprzednich lat. Nie chodzi mi o odpowiedzi, bo je mam, lecz o zaleznosc, czy sposob jak to
0
Bajka:
Rozwiąż równanie metodą algebraficzną i graficzną: |2x+3|−|x−1|=4
1
Anua:
Dane jest równanie x
2
−(m−2)x+m+1=0. Narysuj wykres funkcji f(m)=x1
2
+x2
2
, gdzie x1 i x2 są różnymi pierwiastkami danego równania.
6
Magda:
y=x , y=2−x, x=0 i z tego co widzę na wykresie mam do obliczenia ten trójkąt z prawej strony osi x ? i do obliczenia wzięłabym całkę oznaczoną od 0 do 1 (2−x) − x?
2
anna:
Proszę o pomoc, poprawka z matematyki
3
anna:
1. Oblicz odległość między P(5,5,2), Q(5,8,6) 2. Napisz równanie kierunkowe P(5,5,2), Q(5,8,6)
2
darek:
Podane liczby zespolone przedstaw w postaci trygonometrycznej: a) −
√
7
9
Wierzba:
Z cyfr 0, 1, 4, 7,8 tworzymy liczby (cyfry mogą się powtarzać). Ile można w ten sposób utworzyć liczb:
5
uiop:
Proszę o pomoc (1−i)
11
wynosi:
5
malenka23:
wykaż,że przekątna prostopadłościanu o krawędziach długości a,b,c ma długość
√
a
2
b
2
c
2
1
sellotapestars:
O co w tym chodzi
1.) q jest ustaloną liczbą rzeczywistą. Rozważ ciąg geometryczny qn . Zachodzą równania:
9
malenka23:
Piramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego wysokość jest równa 6, a długość krawędzi bocznej jest równa 2
√
15
. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej
0
sellotapestars:
1) Twierdzenie Lagrang’e o wartości średniej. Jeżeli f spełnia warunki: a) jest ciągła na [a,b]
2
Krzychu:
Mam pytanie. Jak obliczyć długość krzywej paraboli y=x
2
od miejsca −2 do 1?
5
malenka23:
x − 1
rozwiązaniem równania −2=
jest liczba
x + 2
A −1
5
malenka23:
20% pewniej liczby jest o 16 mniejsze od tej liczby. Tą liczbą jest:
1
uiop:
Oblicz całkę ∫
2
1
dx/x
3
+x
3
kasiulek:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie mx
2
−(m+4)x+
1
4
m+
1
4
=0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste, takie że iloraz ich sumy i iloczynu jest liczbą mniejszą od
0
nick:
Wykaż że :
2
patrycj:
∫
1
x
2
+16
7
Iza:
Jak obliczyc takie działanie ?
4
nibeenth:
Jeżeli ciąg jest nieograniczony z dołu to jest rozbieżny do −
∞
?
0
nibeenth:
q jest ustaloną liczbą R. Rozważ ciąg geomtryczny qn: a)limn−oo qn=0 , dla |q|<1 /*q>−1 i q<1*/
2
Vizer:
Ok mam jeszcze jedno zadanie, ale raczej na razie mam kłopot w ogóle ze zrozumieniem treści.
7
Magda:
równanie różniczkowe: y'−4y/x=x*y
(
1/2)
3
michal.wsb:
proszę o wyznaczenie punktów przegięcia oraz przedziałów wypukłości i wklęsłości w f(x)=
x
2
x
2
−1
8
Marek:
Witam. Mam zadanie: zamienić kolejność całkowania w całce
2
maciek:
obliczyc uklad rownan :
2
malenka23:
Graniastosłup ma 2n +6 wierzcholków. Liczba wszystkich krawędzi tego graniastosłupa jest równa
6
Sandra:
Heej
Mam prośbę, czy ktoś mógłby to sobie policzyć i powiedzieć jaki wynik mu wychodzi? Ponieważ ja
8
Adi:
metoda wyznacznikow
3
werka:
prosze niech ktoś mi powie ile wynosi ln
2
√
8
?
4
Iza:
7
Kasia:
Jak obliczyć ekstremum funkcji f(x)=x
2
*e
−
x
? doszłam do pochodnej funkcji równej 2*x−e
−
x
i to przyrównuje do 0
4
Góral:
Na podstawie czego długość promienia wpisanego w trójkąt prostokątny jest równa: r =
a+b−c
2
?
3
Ania:
Oblicz :
4
Grzesiek:
Rozwiąż równanie |5+xy|=5+xy, traktując je jako: a) równanie z dwiema niewiadomymi,
2
malenka23:
Rozwiąż nierówność x
2
+ 5x ≤ 6
4
Adi:
2x + 2y = − 1 −4 x − 4y =2
3
Adi:
umie ktos rozwiazywac metoda wyznacznikow?
3
malenka23:
Największa liczna naturalna n spełniająca nierówność n<2π−1 to
2
malenka23:
w trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość "a" Kąt ostry przy tym boku ma miarę α. Wykaż,że sinα + cosα > 1
9
kagarolinka:
prosze niech ktos pomoze:
10
Strak:
http://www1.zippyshare.com/v/51537225/file.html<- zadanie
3
aleksandra:
Nie rozumiem ostatniej linijki w przykladzie z ksiazki, prosze wytlumaczcie mi. Korzystajac z kalkulatora, oszacujemy wartosci podanych poteg:
9
blender:
|x|
− |2x−6| < 5x + 1
x
|x|
= 1 lub −1 i co dalej robić?
x
28
agnieszka.c:
a) 2x4-8x3+6x2=0 b) x3+5x2-x-5=0 c)x4+x3-8x-8=0 d)x4-5x2+4=0 e)x3-6x2+11x-6=0
3
Mefiuut:
Witam. Mam dwa zadania z geometrii analitycznej. Każda pomoc mile widziana.
1
aga:
Znajdź wszystkie takie pary liczb naturalnych, że ich największy wspólny dzielnik wynosi 6, a ich najmniejsza wspólna wielokrotność jest równa 210
1
oh:
x
1)
>0
x+2
4
s.:
Błagam pomóżcie z określeniem dziedziny..tylko nie sam wynik a jak do niego dojść.
5
kamil:
Liczba 17 jest dzielnikiem liczby naturalnej a. Zatem 17 jest też dzielnikiem liczby: A.34a+5
2
daga:
rzucono monetami dwuzłotowa i pięciozłotową a następnie kostką. ile jest mozliwych wyników, jesli na kostce wypadła liczba oczek nie mniejsza od 5.? zbiór wyników tego doswiadzcenia
8
ula:
dla jakich wartości parametru m: a) odwrotność sumy pierwiastków równania 2x + m(1−x
2
) = 2 + 2x
2
jest dodatnia ?
25
anka:
wykaż że dla każdej wartości parametru m ( m∊R) podane równanie ma rozwiązanie. znajdź je
18
Wydi:
Nierówności wymierne
10
Vizer:
Cześć
Trivial
masz czas chwilę by pomóc z jednym zadaniem z całkami?
1
michal.wsb:
potrzebuję sprawdzenia czy dobrze policzyłem monotoniczność i wskazówek jak obliczyć ekstrema lokalne.
5
DamRadę:
Wykonaj wykres funkcji i wypisz jej właściwości : y=x2 + 4
2
Rosa:
Cześć czy mógłby mi ktoś w prosty sposób wytłumaczyć co znaczą w programowaniu c++ przedrostki inline oraz volatile ?
1
PuRXUTM:
Udowodnij twierdzenie : Jeżeli sumy długości przeciwległych boków czworokąta wypukłego są równe, to w ten czworokąt
15
kostka:
Dobry wieczór. Proszę o pomoc bo nie rozumiem. Pilne
Dane są wierzchołki trójkąta ABC. A wynosi (−1,2), B(3,4), C(0,−5).
1
Zewe:
:::rysunek::: POMOCY MAM PROBLEM wykreśl trójkąt A,B,C mając podobne długości jego boków A−16,00cm B−12,00cm
13
Marcin:
http://fotoo.pl/show.php?img=351726_matma1.jpg.html
1
michal.wsb:
f(x)=
x
2
+1
x
1
motrer:
Czy istnieją zdania p oraz q,dla których zdanie p ∧ q jest prawdziwe, a zdanie p ∨ q byłoby fałszywe? Odpowiedź uzasadnij.
12
asek:
6!*(n+1)!−7!*n!=0
1
CzłowiekCebula:
Który ze stożków o obwodzie przekroju osiowego 30cm ma największe pole powierzchni bocznej. Zadanie do zrobienia z wykorzystaniem funkcji kwadratowej
14
Kevin:
1
portem:
Wiadomo,że prawdziwe jest zdanie p∧q.Oceń wartość logiczną zdania p∨(¬q). Uzasadnij dlaczego?
4
PuRXUTM:
Podaj przykład długości boków czworokąta opisanego na okręgu o promieniu r=3cm
0
ula:
Pierwiastkami równania x
2
+ bx + 2b są dwie różne liczby x
1
i x
2
. Stosując wzory viete'a zbadaj czy istnieje taka wartość parametru b, dla której wyrażenie x
1
2
i x
1
x
2
2
i 3x
1
x
2
3
asek:
(n+1)!−n!
(n−1)!
1
asek:
(n+1)!(n−1)!
(n!)
2
2
v:
x
3
− x
2
+16x < 16
2
Zewe:
:::rysunek::: POMOCY MAM PROBLEM wykreśl trójkąt A,B,C mając podobne długości jego boków A−16,00cm B−12,00cm
1
kasia:
pomoze ktoś
? x
3
−x
2
−8x+12>0
21
Bartek:
Dany jest trójmian kwadratowy o postaci kanonicznej. Sprowadz go do postaci iloczynowej
11
aga:
Uzasadnij, że prawdziwa jest równość:
√
4− 2
√
3
=
√
3
−1
4
szklanka:
mam pytanie dowiedziałem się że f(x) to inaczej y , jeśli to prawda to dlaczego?
8
studenciak:
Bardzo proszę o sprawdzenie
15
szklanka:
Jak najszybciej sprawdzić czy wyrażenie tzn. |3−2
√
5
| jest mniejsze od zera?
1
aga:
a
Rozstrzygnij, czy liczby a+b, a−b, a*b,
są liczbami wymiernymi, gdy:
b
√
3
−2
√
3
+2
a=
, b=
5
5
2
lolek:
POMOCY POMOCY POMOCY
! na osi liczbowej punkt A ma wspolzendna −5 a wartosb bezwzglendna wspolzendnej B wynosi7 jaka
4
szklanka:
1
Karolcia:
(
4207
30
−
1661
12
) /
109
6
11
zuza:
przekątne równoległoboku długości 24cm i 10cm są jednocześnie dwusiecznymi jego kątów Oblicz pole i obwód równoległoboku.
17
kaja:
Prosze o pomoc w obliczeniu całki :∫sinx*cosx/√3sin2x −7cos2x dx
4
PuRXUTM:
W trapezie równoramiennym ABCD (IADI=IBCI) opisanym na okręgu ramiona mają długość c. Stosunek długości podstaw trapezu wynosi 2:1. Oblicz pole trapezu
3
aga:
zapisz ułamek okresowy w postaci ułamka zwykłego 0,(9).
2
Marti:
Witam,
9
Kacper:
Liczbę
√
3+2
√
2
przedstaw w postaci a + b
√
2
, gdzie a, b są liczbami całkowitymi. Jakiś pomysł?
48
AS:
Zad.1 Wykreśl dwusieczną kąta,którego wierzchołek nie jest dostępny.
9
Madzia:
(1
4
5
− 3
2
7
)*5
5
13
3
szklanka:
3
Madzix:
1−0,125*
1
2
7
8
−
8
7
9
yuo:
Istnieje jakis wzor na sumę dzielników?
4
aga:
Podane wyrażenia napisz w postaci iloczynu: a) a
2
−b
2
+c
2
−2ac
7
Kaś;*:
trzy osoby kupują po 1 gałce lodów. Ile różnych zestawów (3lodów) mogą wybrać jesli lody są w 5 smakach?
3
AmD:
W okręgu rysujemy średnice AB i rownolegla do niej srednice CD. udowodnij ze roznica katow ACD i CDA jest rowna 90 stopni.
3
Monika:
Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę i rodzaj rozwiązań równania ze względu na wartości parametrów. (proszę o napisanie kiedy równanie ma 1 rozwiązanie, kiedy jest
2
anka:
Proste PA i PB są styczne do okręgu o (0,r) w punktach A i B. Prosta MN jest styczna do tego okręgu w punkcie C i przecina proste PA i PB w punktach M i N . Wiedząc że |PA|= 15cm i |MN|=
0
samanta:
a)2x+3y=5 b)0x+10y−20
14
Karolcia:
(
2
5
/2
1
2
)*(4
1
5
−1
3
40
)+1,35/2,7
3
...:
Dla jakich wartości parametru a rozwiązanie układu równań
4
iska:
Oblicz ile wierzcholkow ma wielokat ktorego liczba przekatnych jest: a) 3 razy wieksz niz liczba bokow
20
Abdul:
9.6.
Niech T oznacza trójkąt równoboczny o boku długości 6 cm, S − środek cieżkości trójkąta, T' − obraz trójkąta T w obrocie dookoła punktu S o kąt 60°. Oblicz pole figury T T'
0
sara:
hej mam problem w zadaniu pomozecie?
4
axim:
rozwiąze ktoś?
7
Ania:
Ile wynosi całka ?
13
Aye:
Siemka, po wakacjach zrobiły się luki w głowie i potrzebuje małej pomocy z waszej strony
Mam problem z przykładem:
3
kleer:
x jest liczbą niewymierną dodatnią. czy lg
1
0
x jest również liczbą niewymierną?
6
julka:
Wyznacz kąty trójkąta prostokątnego wiedząc że: a) iloczyn sinusa jednego kąta ostrego i cosinusa drugiego kąta ostrego wynosi 0,25
0
pati:
Punkty A(−3,−1) B(1,2)C(2,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku abcd. Oblicz dlugosci przekątnych rownolegloboku.
1
lolek:
na osi liczbowej punkt A ma wspolzendnea −5 a wartosc bezwzglendna wspolzendnej punktu B jest rowna 7. jaka dlugosc moze miec odcinek AB?
9
Nowa:
Pomoże mi ktoś to rozwiazać? n(n−4)=45
2
Kasiaa:
Nie potrafię tego obliczyć. Kilka razy próbowałam i wciąż to samo, albo doliczam się delty w porządku i otrzymuje kosmiczne wyniki jako liczby ostateczne, albo zatrzymuje się w połowie i
1
agga:
wyznacz liczbe x tak, aby srednia arytmetyczna liczb 12, 25, −2, x wynosila 3
1
xyz:
a) a(2−x)=b(x+3)
7
Ania:
Może mi ktoś pomóc naszkicować wykresy funkcji ?
2
Zdesperowna:(:
x do pot.4+3x do kwadratu−3x do pot.3−9x
8
studenciak:
Męczę ten przykład godzinkę i nic
1/3
−x
2
+x+6
>1k
3
byk:
czy
√
4
=−2 bo już głupieję
1
karton:
ciąg 4, x, y, jest ciągiem geometrycznym malejącym.
1
chomik:
znajdz wzor funkcji ktorej wykresem jest parabola o wierzcholku (3,−7) przechodzaca przez punkt (5,9). prosilabym o rozwiaznie z dokladnym wytlumaczeniem
1
ania:
Mam problem z zadaniem, proszę o pomoc :
2
xyz:
Pierwiastki trójmianu kwadratowego : x1 = −2, x2 = 3. Dla x =1 wartość trójmianu wynosi 6. Zapisz równanie w postaci kanonicznej.
1
minA:
1)Oceń które zdanie jest prawdziwe: a)Do odcinka należy nieskończenie wiele punktów.
1
piter :
Oblicz wyrazy a
1
, a
2
, a
3
, a
4
, a
5
ciągu (a
n
), w którym suma n początkowych jego wyrazów określona jest wzorem:
3
mundek:
log
1
/
2
x-log
1
/
2
(x+2)>2
5
Trybal:
Ruch ciała opisany jest funkcją r(t)=t
2
i+tj+t
3
k Obliczyć wektor prędkości i przyspieszenia tego ciała w funkcji czasu. Jakie będzie położenie, prędkość i przyspieszenie ciała po czasie
5
studenciak:
Czy cos
2
(x) = cosx
2
?
2
Letty:
Rozwiąż nierówność:
1
1
−
− 1 < 0
log
2
x
log
2
x − 1
D;
2
krzysieklrqwr43:
5
x+1
x−7
−
+
=0
3x−1
x+2
3x
2
+5x−2
10
geografia:
pomoze mi ktos z gegra?
0
NoI:
Na przyjęcie na którym ma być osoba A zaproszono n osób. Przyjęcie rozpoczyna się o godzinie 0. Czasy przybycia zaproszonych gości są niezależnymi zmiennymi wykładniczymi o średnich 1, a
1
dawid:
witam, mam problem z równaniem
4
=
1
1
2
+
+
v
1
v
2
v
3
4
milka:
oblicz wartość wyrażenia (1+a
−1
)
2
− (1−a
−1
)
2
dla a=
√
2
wynik przedstaw w postaci potegi o podstawie 8
5
dominika:
czy mógłby mi ktoś pomóc z zadaniami z funkcji potęgowej?
9
marcus:
1. Wykaż, że jeżeli w liczbie trzycyfrowej środkowa cyfra jest równa sumie skrajnych cyfr, to
7
kasia:
5
6
+20*5
4
2*5
6
−100*5
3
3
honda:
honda: Witam Was emotka od nie dawna mamy nowy temat w szkole Równania Kwadratowe... Dostaliśmy 30 przykładów do zrobienia.. i chciałbym żebyście mi zrobili 3 pierwsze a ja już później
1
Bartek:
arctg(−√3)
0
Agi:
Ile jest wszystkich punktów płaszczyzny, których pierwsza współrzędna jest liczbą pierwszą mniejszą od 10, a druga współrzędna − liczbą pierwszą mniejszą od 20?
14
kimi:
Sprowadź dane wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc, że x ∊ (1;3) |3−x|+|x−1|−2|x−4|
4
Moniii<3:
Mógłby ktos wytłumaczyć mi obliczanie wartości bezwzględnej? bo takie proste umiem obliczać np. I2x+8I=15... Ale gorzej gdy jest kilka wartości bezwzględnych, np. |2x + 4|+ |x− 1| ≤ 6 . to
6
bąbel:
1
2
−1
−2
[(
)
−3
]
2
= (2
x+1
)
3
* (
)
2
6
bobi:
arccos 1 ile to jest i jak cos takiego sie liczy?
13
nat:
Bardzo proszę o pomoc.
6
Barti:
arcsin l2x−1l jak takie coś się liczy?
4
vaio:
(3
x
)
x
2
<=9
x
2
−4
2
baskasso:
oblicz objętośc bryły ograniczonej powierzchniami z=x
2
+y
2
i z=4. graficznie przedstawienie tego to paraboloida przecięta od góry powierzchnią z=4?
2
Anulka:
Przyjmijmy, że pomarańcza jest kulą o średnicy 7 cm. Wyciśnięty sok stanowi 60% objętości owocu.
2
szklanka:
0
Karolcia:
(
2
5
/2
1
2
)*(4
1
5
−1
3
40
)+1,35/2,7
3
baskasso:
jakiej bryły to równanie : z=9−x
2
−y
2
, prosze o pomoc
7
szklanka:
Rozwiąż nierówność↓
0
honda:
Witam Was emotka od nie dawna mamy nowy temat w szkole Równania Kwadratowe... Dostaliśmy 30 przykładów do zrobienia.. i chciałbym żebyście mi zrobili 3 pierwsze a ja już później ogarne
13
Jakubie:
Witam, męczę się z zadaniem. Mógłbym mi ktoś narysować dwusieczne kątów w równoległobku, przecinające się w czterech miejscach? Bo kompletnie tego ie rozumiem
4
lajla:
Obliczyć granice stosując regułe de l'Hospitala:
2
lajla:
Obliczyć pochodne :
e
x
+2
a) y=
cos x
0
Ania:
Rozwiąż równania, podaj ich interpretację geometryczną : |x
2
−3| * x * |+4| = 9 − x
1
łełe:
Oblicz miary kątów czworokąta ABCD, wiedząc, że: a) przekątna AC jest dwusieczną kąta przy wierzchołku A i dwusieczną kąta przy wierzchołku C
1
lajla:
Oblicz całkę stosując metodę całkowania przez podstawianie :
0
johnyy:
http://www.statystycy.pl/viewtopic.php?p=14572#14572
0
matma:
Kto z was pisał maturę poprwkową z matmy w tym roku?
3
ceaser I:
zapisując wyrażenie pierwiastek trzeciego stopnia z 9 * pierwiastek szóstego stopnia z 81 w postaci potegi liczby 3 otrzymamy:
archiwum 779,
778
,
777
,
776
,
775
,
774
,
773