prosze o pomoc:)
Malutka: 1. niech P oznacza wielomian −4x+5,Q−wielomian x2−3x+1 a R−2x3−1.Wykonaj działania,określ
stopień i podaj wyraz wolny otrzymanego wielomianu:
| | 1 | |
a)P−(Q+R) b)4Q−3P+ |
| R c)R*(P+Q)
|
| | 2 | |
3 gru 11:22
Malutka: sory bedzie R−wielomian 2x3−1
Q−wielomian x2−3x+1
3 gru 11:25
Malutka: pomoze ktos
3 gru 17:06
april: a) P−(Q+R) = −4x + 5 − (x2 − 3x + 1 + 2x3 − 1) = −4x + 5 − x2 − 3x + 2x3 = 2x3 − x2 − 7x
+ 5
stopień: 3 , wyraz wolny: 5
3 gru 17:51
april: | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) 4Q−3P+ |
| R = 4(x2−3x+1)−3(−4x+5)+ |
| (2x3−1) = 4x2−12x+4+12x−15+x3− |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
stopień: 3 , wyraz wolny: −11 |
| |
| | 2 | |
3 gru 17:58
april: c) R*(P+Q) = (2x3−1)(−4x+5+x2−3x+1) = (2x3−1)(x2−7x+6) = 2x5−14x4+12x3−x2+7x−6
stopień: 5 , wyraz wolny: −6
3 gru 18:07
Malutka: dzieeki

3 gru 18:17
marta:
10 wrz 14:56