Anulka: Przyjmijmy, że pomarańcza jest kulą o średnicy 7 cm. Wyciśnięty sok stanowi 60% objętości
owocu.
Ile trzeba zużyć pomarańczy, aby otrzymać 0,5 litra soku ?
25 lis 19:54
J.: średnica 7, czyli promień 3,5. Podstaw do wzoru na objętośc i zaokrąglij podstawiając pod π
3,14. To co Ci wyjdzie podziel na 0,5
25 lis 20:03
ni9m:
9 wrz 16:50
Ugh: Poprzednik źle napisał... 3.5 owszem trzeba do wzoru na objętość podstawić, po wyliczeniu
objętości obliczyć ile to będzie jej 60%. Później 500ml (czyli 0.5l) podzielić przez wyliczone
60% objętości.
Czyli:
V=4/3π*r3
V=4/3π*343/8
V=179.5
60% z 179,5 to jest 107,7 − czyli tyle mamy soku z jednej pomarańczy
500:107.7=4,64≈5
A więc potrzeba 5 pomarańczy
5 paź 18:56
hans: 3,53
3 wrz 08:52