liczby zespolone
uiop: Proszę o pomoc (1−i)11 wynosi:
10 wrz 13:18
Krzysiek: zamień na postać iloczynową i skorzystaj ze wzoru de Moivre'a
lub (1−i)11 =((1−i)2 )5 (1−i)
10 wrz 13:22
uiop: Mógłbyś napisać jak rozwiązywać po kolei?
10 wrz 13:25
uiop: Mógłbyś napisać jak rozwiązywać po kolei?
10 wrz 13:25
Godzio:
Postać trygonometryczną chyba
Krzyśkowi chodziło
| | π | | π | |
1 − i = √2(cos |
| + isin(− |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 11π | | −11π | | √2 | | √2 | |
(1 − i)11 = 32√2(cos |
| + isin |
| ) = 32√2(− |
| − i * |
| ) = |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
= −32 − 32i
10 wrz 13:50
Mila:
II sposób (Krzyśka)
[(1−i)2]5*(1−i)=[1−2i−1]5*(1−i)=
=(−2i)5*(1−i)=−32i*(1−i)=−32−32i
10 wrz 14:28